Column: Dankbaarheid
25 May, 00:59
foto
Foto: groeibrein.nl


In het dagelijks leven is dankbaar zijn voor wat je hebt, erg belangrijk om een mate van geluk te ervaren, ook al zou je in vergelijking met anderen om je heen, beduidend minder hebben. Dit kan je bereiken door tevreden te zijn. Door hetgeen je hebt op de juiste waarde te schatten en optimaal te benutten, kan je zelfs gelukkiger zijn dan anderen die meer bezitten. Om tevreden te kunnen zijn, moet je dus waarderen wat je hebt. Het sleutelwoord is waarderen. In de sport is het niet anders. Dankbaarheid is niet vanzelfsprekend, maar moet ontwikkeld worden. Als land bevinden we ons op het punt waarbij we dankbaarheid moeten ontwikkelen. We hebben reeds tig jaren tevergeefs moeite gedaan om het nationale voetbal op een hoger niveau te brengen, echter zonder het gewenste resultaat. Van tijd tot tijd waren er enkele uitzonderlijk talentvolle voetballers, maar nooit tegelijk in voldoende mate om een goed team te smeden, waardoor deelname aan een eindronde niet bewerkstelligd kon worden.
 
Suriname verkeert nu in de unieke omstandigheid om plaatsing voor het grootste voetbalpodium, mogelijk te maken. Niet alleen zijn er beroepsvoetballers die zich bereid verklaard hebben om hun schouders onder het werk te zetten, maar ook hebben we een professionele bondscoach dito assistent-bondscoach, om u tegen te zeggen. We hebben een team gemotiveerde professionals dat weet wat er van hen verwacht wordt. Natuurlijk moeten we geen wonderen verwachten, want resultaten zullen niet uit de lucht komen vallen. Er zal keihard gewerkt moeten worden om het gewenste resultaat binnen te halen. Ook is de steun van het thuisfront onontbeerlijk. Ik heb eerder reeds gesteld dat we de spelers die zich bereid hebben verklaard om voor Natio uit te komen, moeten koesteren. Geef ze de warmte, zodat ze zich geliefd weten en geen spijt krijgen van de gemaakte keus. Door steeds maar te vragen naar spelers die niet of nog niet bereid zijn om zich bij Natio aan te sluiten, maak je duidelijk dat je niet tevreden bent met wat je hebt. Het publiek doet er goed aan om zich te scharen achter de spelers die wel willen en hen zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat ze zich geschraagd voelen.

Verder is het ook belangrijk om te beseffen dat voetbal een teamsport is en dat het resultaat veelal afhangt van het samenspel als collectief. Argentinië heeft met Lionel Messi als absolute vedette, na vele mislukte pogingen pas in de jongste editie van het WK, de hoofdprijs in de wacht kunnen slepen. Het is dus leuk of misschien geruststellend om enkele sterspelers te hebben, maar het is beter om met een sterk collectief voor de dag te komen, waarbij spelers bereid zijn om voor elkaar te werken. Ik ben ervan overtuigd dat de twee professionele coaches die van wanten weten, mits zij de ruimte krijgen om zich gedegen voor te bereiden, wel in staat zullen zijn om een goed elftal te smeden dat er aan het eind van de rit kan staan. Hoewel de coaches een enorme bagage meenemen naar Natio, zijn ze zich ervan bewust dat succes van meerdere factoren afhankelijk is. Daarom heeft Ten Cate bij zijn presentatie de nadruk gelegd op het samen doen. Hoewel hij voornamelijk doelde op de medewerking van de sportpers, is er ook voor het publiek hierbij een rol weggelegd.

Als de groep geregeld bij elkaar is om te trainen en oefenwedstrijden te spelen, zal het niveau op termijn omhoog gaan. Naarmate de prestaties beter worden en het einddoel in zicht komt, zullen spelers in de rij staan om aan te sluiten. Het zal dan aan de keuzeheer zijn om te bepalen wie wel of niet in het concept past en dus ingelijfd kan worden. Laten we nu vooral blij zijn met de spelers die Natio op een hoger niveau willen brengen en dankbaar zijn voor de bijdrage die ze daarbij leveren. Je kan meer bereiken met spelers die als collectief bereid zijn voor elkaar te werken, dan met vedettes die de kantjes ervan af lopen. Door zich aan Natio te verbinden, hebben zowel spelers als coaches, Suriname een cadeau gegeven en als je een cadeau krijgt, behoor je daar dankbaar voor te zijn.

Mireille Hoepel
Advertenties