De Staat Suriname zet vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van de zaak die Stichting Wan Okasi heeft aangespannen over de geheime stemming voor mensen met een beperking. De belangenorganisatie stelt dat de rechten van deze groep worden geschonden doordat op de dag van stemming, naast een vertrouwenspersoon, ook een beëdigde vertegenwoordiger van het stembureau in het stemhokje aanwezig zal zijn om de stem uit te brengen.

Vrijdag vond de voortzetting van de rechtszaak plaats. Dwight Kraag, advocaat van de Staat, had eerder om uitstel gevraagd, maar ging nu inhoudelijk in op de aanklacht van Stichting Wan Okasi. Volgens Kraag betwist de Staat of de stichting volgens haar statuten bevoegd is om deze zaak aanhangig te maken.

Juridische discussie over procesbevoegdheid
Milton Castelen, de raadsman van Stichting Wan Okasi, geeft aan dat de Staat twijfels heeft over de legitimiteit van de stichting om op te komen voor mensen met een beperking. “De Staat vindt het KKF-uittreksel onvoldoende betrouwbaar. Daarnaast betwist de Staat dat de brieven van Wan Okasi, mede ondertekend door voorzitter Aniel Koendjbiharie, daadwerkelijk namens de stichting zijn gestuurd naar de regering en het Onafhankelijk Kiesbureau,” stelt Castelen.

Verder voert de Staat aan dat artikel 102 van de Kiesregeling onduidelijk is en dat artikel 2 lid 4a van de Kiesregeling, in combinatie met artikel 3 van het Staatsbesluit over de vormgeving van wettelijke regelingen, de mogelijkheid biedt om artikel 27 van het Kiesbesluit te creëren. In dit artikel staat dat er naast een vertrouwenspersoon ook een vertegenwoordiger van het stembureau mee mag in het stemhokje. Volgens de Staat wordt hiermee de volwaardige deelname van mensen met een lichamelijke beperking niet aangetast.

Wanneer er uitspraak komt in deze zaak, is nog onduidelijk. Castelen verwacht echter dat de rechter nog vóór 25 mei een beslissing zal nemen.