Khargi eerste Surinaamse cardiothoracaal chirurg aan Harvard
31 May 2011, 07:00
foto
Krishna Khargi, als cardiothoracaal chirurg afgestudeerd aan Harvard.


De arts Krishna Khargi is als eerste Surinamer afgestudeerd als cardiothoracaal chirurg aan de Amerikaanse Harvard University. Khargi kreeg vorige week zijn universitaire bul uitgereikt door de dekaan van de Harvard School of Public Health. Dit meldt de voorlichtingsdienst van het ministerie van het Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Khargi (52) is al jaren werkzaam als hartchirurg. Op dit moment is hij als cardiochirurg werkzaam in het mede door hem in 2004 opgerichte hartcentrum van het Hagaziekenhuis in Den Haag. Daar introduceerde hij een nieuwe methode om hartritmestoornissen te verhelpen, een onderwerp waar hij in 2005 op promoveerde.

Cardio-thoracale chirurgie is een apart specialisme. Een cardio-thoracaal chirurg is een specialist die patiënten met afwijkingen in de thorax, zoals in het hart, de longen, de grote vaten of de borstwand operatief behandelt. Dat gebeurt doorgaans na doorverwijzing door een cardioloog of longarts.

Khargi was in 1998 de eerste arts die in Suriname een zogenoemde ‘bypass operatie’ uitvoerde. Vanaf dat moment was hij tot 2004 betrokken bij de reguliere hartmissies vanuit Nederland naar Suriname. Volgens het persbericht heeft Khargi tijdens zijn loopbaan inmiddels 3714 hartoperaties verricht in Suriname, Nederland en Duitsland. Gemiddeld zijn dat er 270 per jaar geweest.

Tegelijkertijd heeft de medisch specialist in de loop der jaren 223 chirurgen en cardiologen uit Canada, India, Europa en Zuid-Amerika opgeleid. Inmiddels heeft Khargi 24 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij geldt bovendien als een van de grondleggers van de samenwerking tussen Nederland en Suriname op het gebied van hartoperaties. Zo was hij een van de samenstellers van het hartchirurgisch en cardioventioneel programma in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Khargi was als arts ook betrokken bij de Regeling Laag Frequente Aandoeningen (RLA) die in de jaren ’90 werd getroffen met de verdragsmiddelen uit Nederland. Voor zijn verdiensten voor de Surinaamse gezondheidszorg werd hij in 2005 door de Surinaamse regering benoemd tot officier in de Ereorde van de Palm.

In het communiqué van BuZa staat te lezen dat de Surinaamse arts “klaar staat om op welke wijze dan ook zijn kennis en ervaring met de medische gemeenschap in zijn moederland te delen.” De permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, Henry Mac Donald, heeft inmiddels namens de Surinaamse regering de felicitaties overgebracht aan Khargi.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April