Strijd tegen dengue: Opruimen broedplaatsen
22 Jan 2020, 03:13
foto
Op het Bureau Openbare Gezondheidszorg is een persconferentie belegd over de toename van het aantal dengue-gevallen in Suriname. (Foto: Raoul Lith)


 “We moeten voorbereid zijn, we moeten maatregelen treffen zodat we geen uitbraken krijgen.” Het aantal positief geteste dengue gevallen in Suriname tot 10 januari 2020 staat nu op 26 en dat is meer dan het totaal aantal gevallen over heel 2019, vertelt Radjesh Orie, waarnemend hoofd epidemiologie bij het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG). De meldingen komen voornamelijk uit Paramaribo. Er zijn nog geen meldingen gedaan van dengue gevallen in het binnenland.

Orie benadrukt het belang van het opruimen van broedplaatsen in en rondom het huis om de muskieten, die de dragers van het dengue-virus zijn, tegen te gaan. “Als iedereen zijn of haar woonruimte en omgeving schoon houdt, denken we dat we een heel eind verder zijn.” Orie legt uit dat het spuiten een tijdelijke oplossing is, omdat muskieten na een paar uren gewoon weer terug zijn. Dengue noemt men ook wel een 'milieu-ziekte', omdat de milieufactoren ervoor zorgen dat je meer of minder muskieten hebt, legt Orie uit.

Het BOG kijkt wat er de komende weken gebeurt en hoopt dat dit de piek was. Orie laat optekenen dat ook door de PAHO is aangegeven dat er in de regio een toename van dengue gevallen is. De grootste toename van dengue gevallen zijn in de landen in Zuid-Amerika. Voor het eerst zijn er zoveel meldingen van dengue, zegt hij. Vanuit BOG wordt vooral aan voorlichting gedaan en door de milieu inspectie worden er controles uitgevoerd.

Ook Stephanie Cheuk-Alam, waarnemend hoofd Milieu-inspectie, legt de nadruk op de aanpak van de broedplaatsen. De erf-inspecties zullen vooral in Paramaribo worden opgevoerd, om mensen te begeleiden op hun erf, waar ze op moeten letten en wat allemaal opgeruimd moet worden. Vooral het regelmatig ophalen van grofvuil moet goed worden geregeld. Er zal extra gekeken worden naar bejaardentehuizen, scholen en crèches. Cheuk-Alam vraagt ook dat mensen niet zelf hun erf gaan bespuiten omdat de landbouw middelen die verkrijgbaar zijn de muskieten niet dood maken, maar juist resistent, waardoor het werk van BOG alleen maar moeilijker wordt.

Mensen die naar de arts gaan moeten vooral niet overdrijven over hoe lang ze al ziek zijn. Het is heel belangrijk voor goede laboratoriumresultaten dat eerlijk en oprecht aangeven wordt wanneer de klachten zijn begonnen, omdat dit bepalend is voor welke test wordt ingezet, legt John Codrington hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, uit. “Als u de verkeerde informatie geeft, krijgen wij de verkeerde resultaten en dan bent u niet geholpen," benadrukt Codrington.

Dengue wordt verspreid door de aedes aegypti muskiet. Preventie van dengue is vooral gericht op het voorkomen dat men gestoken wordt door deze muskiet, die de hele dag, maar vooral ‘s morgens en in de vooravond actief is. Dit wordt gedaan door het zoveel mogelijk opruimen van broedplaatsen, waardoor de levenscyclus wordt onderbroken, het insmeren met een muskietenwerend middel en het slapen onder een klamboe wordt ook aanbevolen.

Raoul Lith
Advertenties