Brazilië: Olievlekken zijn crimineel of van schipbreuk
08 Oct, 15:19
foto
President Jair Bolsonaro van Brazilië woont de launch bij van het overheids anti-criminaliteitsproject op het Planalto Paleis in Brasilia, Brazilië bij. (Foto: Reuters)


President Jair Bolsonaro zei maandag dat olie die de noordoostelijke stranden van het land vervuilt niet in Brazilië wordt geproduceerd of verkocht en het gevolg kan zijn van criminele activiteiten of een schipbreuk, hoewel de oorsprong ervan nog steeds wordt onderzocht. Bolsonaro vertelde verslaggevers dat de ruwe olie "niet afkomstig lijkt te zijn van een offshore-platform" en suggereerde dat het uit een ander land kwam.

“Het kan iets crimineels zijn, het kan een toevallige lekkage zijn, het kan ook een schip zijn dat zonk. Het is complex. We hebben op ons radarscherm een ​​land dat de oorsprong van de olie zou kunnen zijn," zei Bolsonaro. Hij weigerde het land een naam te geven, omdat het onderzoek nog gaande is.

Volgens Ibama is de olie de afgelopen weken op meer dan honderd kilometers strand in negen noordoostelijke staten aangespoeld, van Maranhao tot Bahia. De oorsprong ervan blijft een mysterie. Staatsbedrijf oliemaatschappij Petroleo Brasileiro zei maandag dat moleculaire testen op het organische materiaal in monsters van de ruwe olie hebben aangetoond dat ze niet compatibel zijn met de oliën die door het bedrijf worden geproduceerd en verkocht.

Het nieuwsblad Epoca meldde vorige week dat Petrobras een rapport naar milieubeschermingsbureau Ibama stuurde met de hypothese dat de olie uit Venezuela kwam. In een e-mailverklaring zei Petrobras dat de milieu teams van het bedrijf de afgelopen dagen op verzoek van Ibama hebben gewerkt aan het opruimen van stranden in acht deelstaten.

Minister van Milieu, Ricardo Salles, vloog maandag over de stranden in de kuststaat Sergipe om toezicht te houden op het onderzoek naar olievervuiling op honderden kilometers strand. De vervuiling vormt een dreiging voor de broed van babyschildpadden. Salles zei in een Twitter-bericht dat milieuorganisaties meer dan 100 ton olie van de stranden hadden verzameld.

Monday 20 January
Sunday 19 January
Saturday 18 January