VS wil 'zinvolle vooruitgang' boeken met China
13 Sep, 04:43
foto
Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën zegt "We willen zinvolle vooruitgang boeken". (Foto: AFP)


Amerikaanse handelsonderhandelaars willen 'zinvolle vooruitgang' boeken in komende gesprekken met China, zei minister van Financiën Steven Mnuchin op donderdag. Mnuchin zei op CNBC dat Washington en Beijing eerst gesprekken zullen voeren op het tweede niveau om ervoor te zorgen dat hoge ambtenaren die later bijeenkomen, een resolutie kunnen bereiken.

"We willen zinvolle vooruitgang boeken," zei de minister. Hij waarschuwde echter nogmaals dat president Donald Trump alleen maar een goede deal zal accepteren en bereid is om indien nodig, de tarieven weer te verhogen. De Amerikaanse president kondigde 11 september aan dat hij een tariefstijging met twee weken uitstelde "als een gebaar van goede wil naar China", een lichte ontspanning van de knellende handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld.

De Verenigde Staten (VS) zouden de tarieven op US $ 250 miljard Chinese goederen hebben verhoogd van het bestaande tarief van 25 procent naar 30 procent op 1 oktober. Het gaat nu door op 15 oktober. Het uitstel werd verleend op verzoek van de Chinese vicepremier Liu He, en omdat de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China op de oorspronkelijke datum van de tariefverhoging plaatsvond, zei Trump op Twitter.

Het uitstel volgt ook na de aankondiging van China een dag eerder dat 16 Amerikaanse producten zullen worden vrijgesteld van tarieven, inclusief geneesmiddelen tegen kanker en ingrediënten voor diervoeding. Analisten zagen het gebaar van Beijing als een poging om de druk van de handelsoorlog voor Chinese bedrijven en consumenten te verlichten, en tegelijkertijd een vredesgebaar naar Washington.

Voormalig waarnemend plaatsvervangend Amerikaans handelsvertegenwoordiger Wendy Cutler zei op Twitter dat als China echt een sterk signaal naar de VS wilde sturen, ze dan producten zoals sojabonen of andere landbouwproducten in hun tariefvrijstellingen hadden opgenomen. "Dat gezegd hebbende, ik denk dat het een positieve stap voorwaarts is," voegde ze eraan toe. Het uitstel van woensdagavond van de president bracht de bal terug op de helft van China. "Nu jouw beurt China!" schreef Cutler.