Franse ambassadeur wil meer overleg voor Oost-Suriname
12 Sep, 06:42
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland en de Franse ambassadeur Antoine Joly. (Foto: NPS)


Het harde optreden van de Fransen aan de oostgrens van Suriname is aan de orde gekomen tijdens een gesprek tussen NPS-voorzitter Gregory Rusland en de Franse ambassadeur Antoine Joly. De diplomaat heeft uitgelegd dat er meer overleg moet komen om calamiteiten in de toekomst te vermijden. Gebleken is dat er behoefte is om gezamenlijk op te treden in dat gebied.

Vooral milieuproblemen in oost-Suriname door onder andere de kleinschalige goudmijnbouwactiviteiten en de aanverwante schadelijke gevolgen voor de omgeving, bezorgen de Fransen kopzorgen. Rusland kon zich terugvinden in de uitleg van Joly dat het gebied niet slechts als een grensgebied moet worden beschouwd.

Er is grote bezorgdheid over het gebruik van kwik en andere vormen van grenzeloze milieuvervuiling. Het gebied verdient speciale aandacht daar een grote groep mensen er woont en zowel aan de Surinaamse als Franse kant hun woonomgeving hebben. Joly pleit voor speciale aandacht van beide landen om de ontwikkeling van het gebied op een verantwoorde manier ter hand te nemen.

In een persbericht zegt de NPS dat de Franse diplomaat heeft aangegeven dat met een gezamenlijke aanpak -bijvoorbeeld een goedwerkende gemengde commissie- er middelen kunnen worden vrijgemaakt om Suriname te helpen bij een "verantwoorde productie van onder andere milieuvriendelijke goudwinning" in dat gebied. De mogelijkheden voor het toerisme liggen ook voor de hand bij een gedegen gezamenlijke aanpak.

Rusland en Joly hebben afgesproken zich in te zetten voor een goede samenwerking vanuit beide landen, ook na de verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden in Suriname. De ontmoeting in Grun Dyari tussen de twee partijen heeft op verzoek van Joly plaatsgevonden. Er is ook gesproken over de huidige politieke situatie en de komende verkiezingen.