Universitair Schakeljaar 2019 heeft 40% geslaagden
15 Aug, 16:26
foto
Leerlingen van het Universitair Schakeljaar hebben hun diploma's ontvangen in de Flexmall.


Alle hulde ging naar de 40 procent van de geslaagden van het Universitair Schakeljaar van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). In het bijzonder naar de best geslaagde 18-jarige Queentella. Zij haalde een gemiddelde van 7,6. De beste student van het Schakeljaar 2018-2019. “Het was een pittig jaar, maar wel te doen als je je inzet. Nu ga ik rechten studeren aan de AdeKUS. Want misschien wil ik later wel rechter worden,” laat de trotse Queentella weten.

De diploma-uitreiking in de Flexmall werd op woensdagavond druk bezocht. Vele leerlingen kwamen met aanhang naar de feestelijke avond om door de organisatie speciaal voor hen in het zonnetje gezet te worden. Anand Bahadoer is 19 jaar en laat trots zijn diploma zien. “Ik deed de technische richting van het Schakeljaar en ik ben geslaagd. Het was inderdaad geen gemakkelijk jaar, maar ik voel me vanavond heel erg vereerd. Het is een hele speciale avond. Dat ik zoiets mag meemaken, is gewoon geweldig”. Bahadoer gaat Geowetenschappen studeren aan de AdeKUS.

Tussen de uitreiking van de diploma’s treedt het duo Jean-Pierre en Raphie op. Met hun akoestisch gitaar, ultra zuivere zang en het diepdoordringende acapella Surinaamse volkslied krijgen zij de zaal muisstil. Na de laatste diploma’s die het podium verlaten, volgt Rivaldo Mac Andrew. Hij zet in een persoonlijke noot de trots van Suriname nog even op de kaart.

Aankomende student Bonai Ismene, 18 jaar, laat zich door haar moeder op de foto zetten. Ze straalt. “Ik vond Schakel best moeilijk met wiskunde en scheikunde in mijn pakket. Maar ik heb het gehaald. Daar ben ik heel blij om. Nu ga ik Public Administration doen aan de Anton de Kom Universiteit.” Daar voegt docent Economie Mathoera de oproep aan toe aan leerlingen uit de districten om naar de stad te komen om te schakelen. “We bieden veel mogelijkheden voor hen. Nu zien we nog veel leerlingen uit de stad. Maar de afstand moet je niet afschrikken. Waar een wil is, is een weg en AdeKUS heeft zeker goede faciliteiten om je daarbij te helpen.”

De leerlingen verlaten met hun diploma trots de zaal. De avond is ten einde. Coördinator van het Schakeljaar Frank van Dijk blikt tevreden terug. “40 procent is al jaren het gemiddelde slagingspercentage. Vergeet niet dat een deel van de beginners ook uitvalt gedurende het studiejaar. Schakeljaar is een ideale springplank naar hogerop. Met een goede inzet kun je het ver schoppen. Zo zijn er ministers en assembleeleden voortgekomen, maar niet zonder eerst te schakelen.”

Arjen Stikvoort