Voetballer van de eeuw, Humphrey Mijnals, overleden
27 Jul 2019, 14:19
foto
Humphrey Mijnals in mei 2015 bij de huldiging door Suriprofs in Amsterdam. (Foto's: Douwe C. van der Zee)


De Surinaamse voetballer van de eeuw, Humphrey Mijnals, is in Nederland overleden. Hij is 88 jaar geworden. Mijnals speelde in Suriname voor onder andere Robinhood, samen met spelers als Michel Kruin en zijn broers Frank en Stanley. Hij was de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die voor Oranje uitkwam. 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw speelde Mijnals voor de Utrechtse eredivisieclub USV Elinkwijk. Mijnals, die Minna wordt genoemd, speelde mee in drie interlands. Hij debuteerde in het Nederlandse voetbalelftal op 3 april 1960 in de thuisinterland tegen Bulgarije. In 1999 werd hij in Suriname uitgeroepen tot voetballer van de eeuw.

De commissie 80 jaar Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft in september 2011 de legendarische voetballer van de eeuw, gehuldigd. Er is een boek uitgeven over zijn indrukwekkende loopbaan als voetballer. De commissie stond onder leiding van Ray Wimpel. Het boek werd in ontvangst genomen door de broers van Humphrey Mijnals, namelijk Stanley en Frank Mijnals. 


Mijnals is door de toenmalige voorzitter van Suriprofs, Stanley Menso, in Nederland gehuldigd.

In Nederland werd Mijnals op 13 mei 2015 gehuldigd door de Suriprofs, onder leiding van Stanley Menso. Alle sprekers stonden stil bij de bijdrage van Mijnals aan het Surinaamse voetbal. 
Advertenties