Venezuela: Guaidó verbannen uit openbaar ambt
29 Mar 2019, 04:41
foto
Juan Guaidó (r) eerder deze maand bij een betoging met zijn chef-staf Roberto Marrero. (Getty Images)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zal 15 jaar lang geen openbaar ambt mogen bekleden. Het is de hoogste wettelijk toegestane limiet. De financiële controleur van de Staat, Elvis Amoros, heeft gezegd dat de persoonlijke financiële verklaringen van Guaidó tegenstrijdigheden bevatten.

Guaidó, hoofd van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, verklaarde zich in januari tot interim-president. Hij heeft de steun van meer dan 50 landen, waaronder de VS.

Het besluit om Guaidó uit te sluiten van een publieke functie, zal van kracht worden als hij besluit om zich herkiesbaar te stellen na het einde van zijn huidige termijn in De Nationale Assemblee. Guaidó heeft de aankondiging van Amoroso verworpen en zei dat hij geen "inspecteur-generaal" was. "Het legitieme congres is het enige dat de bevoegdheid heeft om een ​​inspecteur-generaal aan te wijzen," zei hij.

Afgelopen week werd Roberts Marrero, de stafchef van Guaidó, beschuldigd van het plannen van "sabotagedaden" tegen functionarissen, nadat hij was gearresteerd. De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken, Nestor Reverol, zei dat inlichtingendiensten "wapens en vreemde valuta" tijdens een inval in zijn huis hadden gevonden.

Guaidó zei dat de veiligheidstroepen een "onwettige en ongrondwettige" handeling hadden begaan. Hij stelde dat hij geloofde dat de dingen die naar verluidt thuis bij Marrero werden gevonden, daar zijn geplaatst.

Met de steun van de regering van Donald Trump, heeft Guaidó de oproepen geleid tot het aftreden van Maduro als president. De aanhouding van Marrero heeft internationale veroordeling teweeggebracht, waarbij de VS, de Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen allemaal eisen dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Guaidó blijft aandringen op het aftreden van president Maduro en heeft er bij de veiligheidstroepen - die vooral loyaal zijn aan de regering - op aangedrongen van kant te wisselen. Vorige week, na de stroomonderbrekingen van deze maand, zei de hoofdaanklager dat hij het Hooggerechtshof had gevraagd om Guaidó te onderzoeken, omdat hij naar verluidt het elektriciteitssysteem van het land had gesaboteerd.

Maduro, die nog steeds de steun van China en Rusland heeft, beschuldigt de oppositie ervan deel uit te maken van een Amerikaanse staatsgreep. Moskou heeft donderdag gereageerd op opmerkingen van president Trump, nadat hij erop had aangedrongen dat Rusland "weg moest uit Venezuela."

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei: "Rusland vertellen om 'uit Venezuela te gaan' slaat alles, dit is totale lompheid op wereldniveau." De opmerkingen van Trump kwamen na berichten dat Russische troepen en uitrusting waren ingezet in Venezuela. Twee Russische militaire vliegtuigen werden zaterdag gesignaleerd op de belangrijkste luchthaven van Venezuela.

Maandag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, telefonisch met zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov, en spoorde Moskou aan om "zijn niet constructieve gedrag" in Venezuela te staken. Rusland is een belangrijke bondgenoot van Venezuela. Het heeft het land miljarden dollars geleend en steunt de olie-industrie en het leger.
Advertenties