2 grote verschillen amnestiewet Venetiaan en Bouterse
Twee presidentiële motieven
In 1989/92 was ik evenals mensenrechtenorganisaties, criticus van de toenmalige ammestiewet. Maar men hoefde het niet eens te zijn met Venetiaan, hij had geen privébelang bij de amnestiewet. Voor Venetiaan was de amnestiewet een schakel in het definitief beëindigen van de Binnenlandse Oorlog. In het geval van de amnestiewet van Bouterse was sprake van wetgeving ad hominem. De president was en is hoofdverdachte in het 8 december strafproces.
Het is pure belangenverstrengeling om het presidentschap - al dan niet via formele ondertekening door de vicepresident - te misbruiken om in te grijpen in een lopend moordproces waarin jezelf hoofdverdachte bent. Niet eerder in de Surinaamse wetgevingsgeschiedenis is het presidentschap op zo een flagrante wijze gecompromitteerd. De zelfamnestiewet van 2012 heeft de goede naam en eer van de republiek Suriname, ook internationaal, ernstig beschadigd. Zo een dramatisch verlies aan soft power markeert niet alleen een staatsrechtelijk en volkenrechtelijk debacle. Het beschadigt de sociaal-economische belangen van de Surinaamse bevolking. Bonafide investeringen bleven en blijven weg.
Welke strafbare feiten?
Een tweede, fundamenteel verschil tussen de amnestiewet van Bouterse en die van Venetiaan, is de aard en ernst van de strafbare feiten waarvoor amnestie wordt verleend. Anders dan in de amnestiewet 1989/92 wordt in de amnestiewet van Bouterse, amnestie verleend aan zulke ernstige delicten als moord en foltering, aan zeer ernstige schendingen van de rechten van de mens. En hoewel in de amnestiewet 2012 uit de amnestiewet 1989/92 het uitsluiten van misdrijven tegen de menselijkheid van amnestie was overgenomen, werd expliciet amnestie verleend aan de verdachten van de decembermoorden.
Terwijl in 2000 al de Zuid- Afrikaanse hoogleraar internationaal Mr. dr. John Dugard, als Amicus Curiae van het Amsterdams Gerechtshof, op basis van een uitgebreide studie en argumentatie, tot de conclusie was gekomen dat de folteringen en moorden van 8 december 1982 kwalificeerden als misdrijven tegen de menselijkheid. Met misbruik van staatsmiddelen werden door de militaire dictatuur op basis van een plan, systematisch, kritische advocaten, journalisten, universiteitsdocenten, vakbondsleiders, ondernemers en militairen, gefolterd en doodgeschoten, of in de woorden van de toenmalige Bevelhebber Bouterse: 'op de vlucht neergeschoten'.
De Surinaamse grondwet heeft de republiek verplicht de internationale rechtsorde te bevorderen en de geratificeerde internationale mensenrechtenverdragen te respecteren. Suriname heeft getekend, voor ernstige schendingen van de mensenrechten, voor moord en folter bestaat een vervolgingsplicht. Niemand staat boven de wet, de rechtmatige wet. Hiërarchisch staan de internationale verdragen die Suriname heeft geratificeerd boven nationale wetgeving. Het is daarom volkenrechtelijk en constitutioneel analfabetisme te denken met lokale wetgeving de internationale verdragen naar letter en geest terzijde te kunnen schuiven.
Daarom waren behalve de massale demonstraties in Paramaribo en Amsterdam tegen de zelfamnestiewet, krachtige veroordelingen te horen van de VN Hoge Commissaris voor de mensenrechten, de OAS mensenrechtencommissie, Amnesty International en de Europese Unie. De zelfamnestiewet is een karikaturale wet, het symboliseert de normatieve verloedering van de paarse staatsmacht. Onder aanroeping van de wet, vertrapt zij het recht. Het recht op recht van slachtoffers en nabestaanden.
Theo Para
Vandaag
-
14:07
Respect voor alle moeders
-
13:13
President brengt ode aan moeders
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning