Dienstverleners geven informatie over diabetes
09 Nov 2018, 17:10
foto
The Family and Diabetes is het thema van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Wereld Diabetesdag dit jaar.


De maand november staat in het teken van de Wereld Diabetes Dag. Deze bewustwordingscampagne werd door de International Diabetes Federation (IDF) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van Diabetes over de hele wereld. Apotheek Karis organiseert zaterdag in samenwerking met andere gezondheidspartners, een evenement. "Op deze manier willen wij onze bijdrage leveren aan het dichter bij de gemeenschap brengen van de risico’s van de aandoening".

Diabetes neemt wereldwijd epidemische vormen aan, ook in Suriname wordt een enorme groei van het probleem geconstateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal volwassenen met Diabetes sinds 1980 bijna verviervoudigd. Met meer dan 425 miljoen diabeten en een voorspelling dat anno 2030 Diabetes de 7e belangrijkste oorzaak van overlijden zal zijn, wordt een somber beeld bevestigd. Factoren die hebben geleid tot deze dramatische stijging, zijn onder meer overgewicht en obesitas.

Diabetes in Suriname
Gegevens uit het Academisch Ziekenhuis (AZP) 2005-2008 tonen aan dat er 15 amputaties per jaar plaatsvinden bij patiënten met diabetes. Meer mannen dan vrouwen worden getroffen (60 vs. 40 procent). Van de patiënten met amputaties was 35 procent in de leeftijdsgroep 60–70 jaar, gevolgd door 30 procent in de leeftijdsgroep 50-60 jaar en 15 procent in de leeftijdsgroep 40–50 jaar. Veertig procent van de patiënten is afkomstig uit Paramaribo, 30 procent uit Wanica, 10 procent uit Saramacca en 6 procent uit Commewijne.

Veel mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar. Hoe meer overgewicht, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten. Vooral bij vetophoping in en rondom de buik is dit risico hoger. Als je veel buikvet hebt, kunnen bovendien de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Buikvet hangt verder samen met een verhoogd cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

Het gebruik van suiker, vet en zetmeel neemt schrikbarend toe in Suriname. Denk aan vettige snacks, hapjes en zoete dranken (sap, frisdrank). Fastfood wordt regelmatig of zelfs dagelijks genuttigd. Deze verschuiving in eetgewoonte gaat ook nog gepaard met een gebrek aan beweging. Deze trend zal ongetwijfeld leiden tot meer overgewicht bij Surinamers, met als gevolg meer chronische aandoeningen.

The Family and Diabetes
Ieder jaar heeft de Wereld Diabetes Dag een thema. Het actuele thema voor dit jaar is The Family and Diabetes. Diabetes is een ongeneeslijke ziekte die bij onvoldoende of verkeerde behandeling kan leiden tot zeer ernstige complicaties of dodelijk kan zijn. Een diabeet in de familie heeft gevolgen voor het gehele gezin. Immers moet de levensstijl onmiddellijk worden veranderd. Het is tevens een wake-up call voor de overige gezinsleden, die misschien niet eerder met deze aandoening zijn geconfronteerd of nog niet hadden stilgestaan bij de consequenties.
Het is dus geen ‘ver van mijn bed’ show meer.

De kans dat een ander gezinslid deze ziekte ontwikkelt, is aanwezig en dat is precies het besef dat men moet krijgen. Los van het feit dat gezinsleden elkaar kunnen stimuleren om anders te leven. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke bewegingsactiviteiten en letten op de voeding. Ervoor zorgen dat regelmatige check ups plaatsvinden. Meeleven met degene die de aandoening heeft.

Evenement
Apotheek Karis wil een bijdrage leveren aan het dichter bij de gemeenschap brengen van de risico’s van de aandoening. Het publiek zich laten informeren over Diabetes en het Bloedsuikergehalte, de Bloeddruk en de Body Mass Index laten bepalen. De bloedsuikermeting is geheel gratis. Elke bezoeker krijgt de mogelijkheid om kennis te maken met de Freestyle producten voor het bepalen van het bloedsuikergehalte, kruiden en medicinale plantjes die diabetes kunnen helpen reguleren.

Tegen SRD 10 kan de bloeddruk gemeten worden en worden diverse producten, waaronder kruidencapsules, vitaminen, zepen etc. tegen een gereduceerd tarief aangeboden. Ook kan men terecht voor onder andere een voetscreening en adviezen over goede mondhygiëne. Verschillende dienstverleners zullen informatie verschaffen over allerhande onderwerpen die te maken heeft met Diabetes en de gevolgen daarvan.

Eenieder is van harte welkom om op zaterdag 10 november tussen 8 en 12 uur een bezoek te brengen aan Apotheek Karis aan de Indira Gandhiweg no 186.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April