Rusland: ‘Suriname heeft Billiton nooit erts geweigerd’
01 Aug 2018, 04:02
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland vraagt het woord om de kwestie van Billiton recht te trekken. Hij vindt dat er een mythe is over wat er is gebeurd in 2008. (Foto: Raoul Lith)


“Ik moet de mythe uit de wereld helpen, Billiton is nooit erts geweigerd,” luidt het weerwoord van NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland, die minister is geweest van Natuurlijke Hulpbronnen toen deze kwestie speelde. Hij reageert hiermee op een opmerking die vicepresident Ashwin Adhin in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gemaakt. Hij deelt mee dat BHP Billiton in 2008 geen exploitatieconcessie kon krijgen voor het Bakhuisgebied, terwijl het aanmaken van nieuwe reserves de concessie-uitbreiding noodzakelijk was.

Het is volgens Adhin onbegrijpelijk dat in 2008 deze concessieaanvraag werd geweigerd door de toenmalige regering. Deze multinational, BHP-Billiton, had dus al in 2008 besloten om haar operaties in Suriname stop te zetten, nadat de concessie aanvraag werd geweigerd. Rusland is de mening toegedaan dat hij de juiste informatie moet geven in DNA, anders ontstaat volgens hem een verkeerde indruk. “Er zijn onderhandelingen geweest met het onderhandelingsteam van Suriname, dat werd ondersteund door een strategische commissie. De Billiton en Suralco onderhandelden in eerste instantie samen. Op een gegeven moment kon de Suralco zich niet terugvinden in de onderhandelingen en de Billiton is dan alleen doorgegaan”, legt Rusland uit. Hij zegt dat de Billiton op bepaalde momenten geen informatie heeft gegeven aan de Surinaamse onderhandelingscommissie waardoor hij als minister toen, moest bemiddelen om ervoor te zorgen dat die informatie vanuit Londen naar Suriname kwam.

“Er is onderhandeld tot in 2008 waarbij op een gegeven moment door de onderhandelingscommissie gerapporteerd is dat zaken niet liepen. De Billiton heeft een voorstel gedaan waarbij wij zagen dat Suriname tien jaar lang geen inkomsten zouden hebben. Wij zouden daar nooit aan meewerken, we zouden niet meewerken aan uitverkoop, aan sterilisatie van het gebied, waarbij de Billiton het gebied krijgt en verder er niets mee doet”, benadrukt Rusland. “Verder hebben wij de Billiton gevraagd om afstemming te plegen met het hoofdkwartier in Londen. De mensen waren waarop op weg naar Londen en voordat ze daar aankwamen heeft de Billiton maatschappij aangekondigd dat zij stopt met de operatie in Suriname”, merkt Rusland op.

De politicus geeft aan dat Billiton geïnteresseerd was in de overname van Rio Tinto, een groot mijnbouwbedrijf en het zou heel veel geld kosten. “Dus alle resources van de Billiton moesten gemobiliseerd worden om dat waar te maken. Uiteindelijk is dat niet gelukt. In 2010 heb ik een rapport gemaakt waarin de zaken zijn vastgelegd die op dat moment speelden en ik heb ook aangeboden om buiten de politiek om de ondersteuning te geven om de informatie te geven aan de regering” legt Rusland uit. Het aanbod is niet geaccepteerd. In een latere fase van deze discussie zal hij hierop terugkomen om aan te geven wat de afspraken met Suralco waren.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties