NPS-voorzitter: Geen goed signaal naar investeerders
03 Jan 2018, 05:56
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat het niet kan dat president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarstoespraak aankondigt dat hij opnieuw om de tafel wil gaan zitten met de multinationals over meer inkomsten voor de staatskas. "Wanneer je onderhandelt, zul je rekening vooraf moeten houden met al dat soort zaken. Wat je verwachtingen zijn, moet je verwerken in de overeenkomst. Je kan niet midden in de show komen zeggen van 'je hebt meer verdiend en ik wil meer hebben'. Dat is onvoorspelbaar gedrag en het is zeker geen goed signaal naar investeerders die naar Suriname willen komen," zegt Rusland aan Starnieuws.

De president heeft aangegeven dat de verwachte inkomsten voor de Staat uit de goudsector niet zijn, wat de regering had verwacht. Rusland zegt dat hij continu erop heeft gewezen dat bij het opzetten van de mijn, geïnvesteerd wordt. De investeringen moeten eerst worden terugbetaald voordat het grote geld binnenkomt. Volgens de NPS-voorzitter zal dat in 2019/2020 het geval zijn, afhankelijk van de ontwikkeling van de goudprijs. Dat was ook het geval met de investeringen die de Staat heeft gedaan in Iamgold. Pas een paar jaar later komt het geld binnen, nadat de investeringen zijn terugbetaald.

Rusland vindt de mededeling van de president om een goudbedrijf op te zetten door de Staat op dit moment niet realistisch is. Voor de 25% participatie in de Merian goudmijn bleek dat geen geld was om die investering te kunnen doen. Staatsolie is toen opgedragen om de investering te doen. Het geld hiervoor moest geleend worden. Staatsolie is met 20% ingekomen, terwijl de Staat ook geld moest lenen voor 5% participatie. Het beste is volgens Rusland om buitenlandse investeerders aan te trekken. Op basis van goede onderhandelingen kunnen aantrekkelijke overeenkomsten worden gesloten.