Social Being viert zesde verjaardag vandaag
07 Mar 2017, 06:26
foto
Alexander Kafiluddin, oprichter van Social Being. (Foto: René Gompers)


Social Being bestaat vandaag 6 jaar. De website die begonnen was als een sociaal netwerk. gericht op de Surinaamse markt, is uitgegroeid tot een sociaal educatief platform. Het is de bedoeling dat alle VOJ- en VOS scholen zich gaan aansluiten op het Social Being Education netwerk. Het succes van dit educatief platform hangt af van de inzet van de leerkrachten benadrukt de 19-jarige Alexander Kafiluddin, oprichter van Social Being, tegenover Starnieuws.

Het netwerk telt ondertussen ruim negenduizend leden. Alexander heeft Social Being in 2011 opgericht als een platform dat naast gezelligheid en sociaal bezig zijn, ook het samen studeren en kennis uitwisselen moest vergemakkelijken. De site was in veel opzichten toen al een paar stappen voor op Facebook uit Amerika; videochat en files sharen waren bijvoorbeeld toen al de norm bij Social Being. Alexander is een paar stappen verder gegaan. De site maakt het nu mogelijk dat een deel van het onderwijsproces digitaal kan geschieden. Lesgeven, toetsen houden, opdrachten geven kan nu bij wijze met een druk op de knop. Dit zal het onderwijsproces vergemakkelijken en op verschillende posten kosten en moeite besparen, geeft Alexander aan.

Het Social Being Education netwerk is twee weken geleden op de AMS gelanceerd, waar Alexander oud-leerling van is. Hij is nu eerstejaarsstudent aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zeven scholen doen mee aan de eerste fase. De ‘feedback’ ziet er heel goed uit, deelt de oprichter mee. Het netwerk is niet alleen voor scholieren en leraren bestemd. Ook de ouders mogen een account aanmaken om de progressie van hun kind/kinderen te volgen. Wat er op het ‘schoolgedeelte’ van de site gebeurt, is alleen voor de ouders, studenten en leraren bestemd, benadrukt Alexander. “Niemand daarbuiten, ook al heeft men een normaal Social Being account, heeft toegang tot het schoolgedeelte,” legt Alexander uit. “Ouders, scholieren en leraren hebben allemaal een aparte account. Alleen zij kunnen zien wat er op hun school gebeurd. Zij kunnen wel als iedereen sociaal actief zijn op de site.”

Mogelijkheden
De eerste reeks van ‘feedback’ geeft aan dat het werkt. “Leraren kunnen mededelingen doen, documenten posten, huiswerk geven, video conferenties houden,” somt Alexander de mogelijkheden op terwijl hij de functies stuk voor stuk demonstreert. “Leraren kunnen ook online toetsen afnemen om bijvoorbeeld de sterkte van de leerling na te gaan voor een repetitie. Dat is goed voor de leraar en de scholier. Dit is een manier om betere prestaties te kunnen leveren op de officiële toetsen.”

Een andere functie is het cijfersysteem. Cijfers worden opgeslagen die de ouders ook kunnen zien. Dit systeem maakt het mogelijk dat de cijferlijsten en rapporten automatisch bijgewerkt worden. Dit neemt werk uit handen van de leraar. “De administratie hoeft alleen maar uit te printen. Maar de ouders kunnen ook alles volgen. Er zijn nog heel veel mogelijkheden die het netwerk biedt,” haalt Alexander aan. “Een is dat leerlingen extra punten kunnen verdienen door online les te volgen en huiswerk te maken. Maar we zijn hier echter nog niet zover. Dit is een testfase. Nu is het meer een extra hulpmiddel voor leerlingen en studenten om buiten de schooluren anytime anywhere toegang te hebben tot hun schoolwerk en om er digitaal aan te kunnen werken.”

Meer openstaan
“Ik hoop uiteindelijk dat Social Being echt wordt opgenomen in het schoolcurriculum, dat het ook een plicht wordt om online je lessen in orde maken,” zegt Alexander. Hij merkt op dat er een ‘mind shift’ nodig is bij een deel van de leraren en de samenleving. “Op dit moment zijn er nog leraren die twijfelen aan het nut en de zin van het netwerk,” haalt de maker aan. “Ze zijn gewend aan een bepaalde manier van lesgeven. Maar de ‘mind set’ dient te veranderen. Ik merk ook dat heel veel mensen niet openstaan voor nieuwe dingen. Men moet begrijpen dat er innovatie komt, dat men zich moet gaan aanpassen. Ik vind dat Surinamers meer open moeten staan voor dit soort technologische vooruitgang als we echte ontwikkeling willen ervaren.”

Social Being heeft nog veel meer in petto. In een later stadium zal er een Social Being App gelanceerd worden. Nu mag men al vanaf dertien jaar een account openen. “Dit netwerk is voor een goed doel gemaakt, om het onderwijs op een hoger niveau te brengen,”geeft Alexander aan. “De kinderen vinden het leuk, het heeft zoveel ingebouwde functies dat het het leven van de leraar en de scholier makkelijker maakt. Het succes van dit netwerk hangt af van de activiteit van de leerkrachten. Ik blijf dit benadrukken, scholieren gaan niet online werken als hun leraar niet actief is.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April