Proeve kiest liever voor valutaveiling dan devaluatie
08 Apr 2016, 01:32
foto
Sigmund Proeve is donderdag geïnstalleerd tot lid van de SER. (Foto: René Gompers)


Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank en lid van de Sociaal Economische Raad (SER), antwoordt op vragen van journalisten dat met veiling alleen er geen koersstabilisatie zal komen. De veiling is een systeem om tot koersbepaling te komen, maar voor bereiken van koersstabiliteit is er meer nodig. Proeve vindt dat de valutaveiling een betere methode is om tot koersbepaling te komen dan devaluatie. Bij de veiling zijn importeurs, de vragers naar valuta, betrokken, terwijl devaluatie alleen van de monetaire autoriteit aan te pas komt. Hij is geen voorstander van dollarisatie van de economie. De Surinaamse munt moet worden versterkt.

Een van de zaken is volgens Proeve het creëren van een investeringsklimaat, waardoor er meer vreemde valuta verdiend kan worden. Het tweede wat gedaan moet worden is ervoor zorgen dat het fiscaal en budgettair beleid bijdraagt aan de koersstabiliteit. Proeve meent dat de wisselkoersen die door de valutaveiling tot stand komen, een goede weerspiegeling zijn van vraag en aanbod. De veilingkoers is van SRD 5,15 gestegen naar SRD 5,42. Proeve vindt dat het geen kwestie is van te hoog of te laag, maar het gaat om vraag en aanbod. "Ik denk dat het goed is dat wij het veilingsysteem de kans geven om tot volle wasdom te komen. Dit is pas de vierde veiling. Vanuit mijn rol als bankier denk ik dat het een veel beter, veel transparantere zaak is waarmee wij nu werken," stelt Proeve.

Proeve vindt dat het niet gaat om speculatie bij de veiling. De veilingmiddelen zijn alleen bestemd voor importen. De cliënten van de banken moeten beschikken over importdocumenten, waaruit blijkt dat aan een importbetaling zal worden voldaan. Het gaat niet om mensen die valuta opkopen voor andere doeleinden, legt de bankdirecteur uit. "De valuta is bestemd om betalingen te verrichten en wat mij betreft voldoet de veiling wel aan die doelstelling." De Centrale Bank van Suriname veilt en houdt er ook toezicht op dat de middelen gebruikt worden waarvoor het geld bestemd is. Proeve vindt dat de valutaveiling een beter mechanisme is om de koers te bepalen. Bij een devaluatie bepaalt de monetaire autoriteit eenzijdig de hoogte van de koers. "Maar als het niet de juiste koers is, dan krijg je devaluatie op devaluatie." De bankdirecteur merkt op dat de importeurs bij het 'zweven' de koersvorming meebepalen. Hij is daar een voorstander van.

Wetgeving moet worden nageleefd om te voorkomen dat op de zwarte markt de koersopdrijving plaatsvindt, zegt Proeve die ook voorzitter is van de Surinaamse Bankiersvereniging. De wetten zijn er en deze moeten ook nageleefd worden. De verschillende instanties moeten optreden tegen de illegale valutahandel. Cambio's hebben een rol, maar zij moeten zich houden aan de regels.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April