Managementteam Peneux bestaat alleen uit vrouwen
04 Sep 2015, 03:06
foto
Minister Robert Peneux stelt de vrouwelijke leidinggevenden voor aan staf en personeel. (Foto: Raoul Lith)


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MinOWC) heeft het nieuwe directieteam bekendgemaakt donderdag. Natasia Bennanon en Muriël Hoepel zijn benoemd tot respectievelijk waarnemend directeur en onderdirecteur. Volgens Peneux is het belangrijk dat de directeur van onderwijs een wetenschapper is, omdat deze ook verantwoordelijk is voor het hoger onderwijs. Het complete managementteam van dit departement bestaat volledig uit vrouwen bestaat.

“Minister u heeft het vertrouwen in mij gesteld en ik zal het zeker niet beschamen," was de belofte die Bennanon deed, kort nadat hij haar vroeg om directeur van Onderwijs te worden. “Met uw ondersteuning kunnen we dit ministerie verheffen. Van mij zult u alle ondersteuning krijgen om uw werk adequaat te kunnen verrichten,” beloofde Bennanon aan staf en personeel. Het departement bestaat uit ongeveer 17.000 ambtenaren. De nieuwe directeur zegt dat ze gaat voor continuïteit van beleid en de reeds in gang gezette onderwijsvernieuwingen op alle niveaus onverkort voort zal zetten. Zij benadrukte ook het belang van de wet Basisonderwijs en de wet voor Hoger Onderwijs die de kwaliteit moet garanderen. Samen met de minister zal Bennanon streven om de door hem 100 gestelde doelen te realiseren.

Onderdirecteur Hoepel zegt in eerste instantie met enige aarzeling de functie te hebben aanvaard, “omdat ik me ervan bewust ben welke grote verantwoordelijkheid op mijn schouders wordt gelegd.” Ze legt de nadruk op het feit dat alle medewerkers gezamenlijk een eindproduct tot stand moeten brengen en dat men doeltreffender en efficiënter zal moet werken gezien de huidige economische situatie. Doorstroming naar hoger onderwijs, goed mutatiebeleid, het verhogen van de kwaliteit van leerkrachten en onderwijs, kwaliteitsverbeteringen bij onderwijzend personeel waren enkele probleemvelden die Hoepel aanhaalde.

Vrouwenaangelegenheid
Peneux geeft aan dat op het ministerie voorheen veel mannen in leidinggevende posities zaten. Hij benadrukt dat ze het heel goed gedaan hebben, maar dat het belangrijk is voor hem om als minister te zorgen voor evenwicht. De bewindsman zegt dat de vrouwen zijn voorgedragen op basis van de manier waarop zijn hun werk hebben gedaan. Ze worden door iedereen op het ministerie gedragen.

“Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wij als hoofd inspectie basisonderwijs een vrouw naar voren schuiven,” stelt Peneux. Lisette Slengard-Gravenberch fungeert als waarnemend hoofd van dit inspectieapparaat. Lydia Hewitt-Austin is hoofd van het Bureau Basis Onderwijs, terwijl Inez Hendrie-Leisberg de leiding heeft over het Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren. Sherida Zaalman-Berggraaf is hoofd van de VOS Inspectie en Marjori Brondenstein Onderwijscoördinator en mutator basisonderwijs.

Raoul Lith
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April