Bouterse niet verplicht om zitting te nemen in DNA
04 Jun 2015, 00:01
foto
NDP-voorzitter Desi Bouterse op weg naar de stembus.


De verschillende scenario's voor de eerste vergadering van de nieuwe Nationale Assemblee worden door politieke partijen uitgewerkt. Volgens de voorlopige uitslagen heeft NDP 26 zetels, maar over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de paarse partij met 25 leden zal starten in De Nationale Assemblee (DNA). President Desi Bouterse, die als lijsttrekker van de NDP is gekozen, hoeft zijn verkiezing niet te aanvaarden. Hierdoor kan vakbondsleider Ronald Hooghart, die op plek nummer 10 gekandideerd was, beëdigd worden als Assembleelid. In dit geval kan de NDP met 26 leden starten.

Aangezien de paarse partij de meerderheid zal hebben in De Nationale Assemblee en Bouterse voor een tweede termijn gaat als president, hoeft hij helemaal niet eerst beëdigd te worden als lid. De situatie die zich nu voordoet, is niet identiek aan vijf jaar geleden. Toen was de zittende president Ronald Venetiaan gekozen als lid van De Nationale Assemblee. Aangezien het toenmalige Nieuw Front in de oppositie belandde, heeft Venetiaan ervoor gekozen om na de beëindiging van het presidentschap het lidmaatschap van de volksvertegenwoordiging te aanvaarden. Zijn stoel bleef aanvankelijk onbezet. De huidige situatie is niet vergelijkbaar met 2010.

De gekozen leden worden schriftelijk op de hoogte gesteld van hun verkiezing. Zij moeten binnen veertien dagen het hoofdstembureau van hun district te kennen gegeven of ze hun verkiezing aanvaarden. Als dat niet gebeurt, wordt aangenomen dat zij hun verkiezing niet aanvaarden.
De ministers Soeresh Algoe, Rabin Parmessar en Ashwin Adhin mogen volgens de grondwet drie maanden na de toelating tot De Nationale Assemblee hun ambt blijven bekleden.

De eerste vergadering, die gepland is voor 30 juni, wordt voorgezeten door Paul Somohardjo, die het oudste gekozen lid is in jaren. Op de eerste vergadering worden een voorzitter en vicevoorzitter gekozen die terstond na het afleggen van de eed, in functie treden.
Advertenties