Hoefdraad: Uitgaven aanpassen, spaargedrag bevorderen
24 Jan 2015, 01:00
foto
President van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. (Foto: René Gompers)


De president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, roept de overheid en de bevolking op om de komende tijd beter met geld om te gaan. “De huidige drop in de prijzen van olie en goud kan langer duren dan verwacht, dus zullen we ook ons gedrag moeten veranderen”, zegt Hoefdraad met klem. “We mogen nooit meer in de periodes van ‘booming to bust’ terechtkomen. De inkomsten uit bauxiet, goud en olie kunnen plotseling wegvallen en wij moeten niet onvoorbereid zijn.”

Hoefdraad heeft de oproep gedaan tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de moederbank op de ‘rooftop’ van hotel Ramada. Hij geeft ook aan dat de vooruitzichten voor Suriname goed zijn. Er zijn maatregelen getroffen om de economie drijvende te houden in deze periode van verminderde inkomsten. Heel belangrijk is dat de uitgavepatronen aangepast moeten worden en het spaargedrag bevorderd wordt. De CBvS blijft oproepen voor het opzetten van een Spaar- en Stabilisatiefonds. Landen met een hoge spaarquota zijn de landen die het beter doen dan de rest, meent Hoefdraad.

Het is niet duidelijk wanneer de prijzen van olie en goud zullen normaliseren. De sectoren die afhankelijk zijn van deze inkomsten, waaronder ook de overheid, zullen minder moeten uitgeven, maar ook meer bronnen van inkomsten moeten zoeken zegt de monetaire autoriteit. Hij adviseert dat er alleen in noodzakelijke projecten geïnvesteerd moet worden en dat dat alleen gebeuren moet wanneer men zich het geld kan veroorloven. Er zijn wel personen en bedrijven die baat hebben bij de nijpende economische situatie. Ook zij moeten oppassen. “Ga prudent om met deze ‘windfall’, denk aan de dag van morgen, de extra inkomsten moeten niet leiden tot verbrassen, het getij kan voor u heel snel keren.”

Het is zaak dat het land zijn weerbaarheid tegen internationale tegenslagen vergroot. De mijnbouw moet niet langer de enige bron van inkomsten zijn. Er moet serieus gekeken worden naar andere sectoren. Het ‘business’ klimaat moet verbeterd worden, projecten die veel werkgelegenheid bieden moeten gesteund worden en de private sector moet verder gestimuleerd worden. “We moeten genoegzaam leren uit het verleden en een neiging tot verspilling en overconsumptie adequaat verminderen”, zegt de bankpresident. “Alleen zo zal de economie duurzaam kunnen groeien en welvaart zich kunnen spreiden.”

René Gompers
Advertenties