Kathedrale basiliek plechtig ingezegend
07 Apr 2014, 00:00
foto
Bij hoge uitzondering is de kathedraal verheven tot basiliek. (Beeld: René Gompers)


De St Petrus en Paulus kathedraal is zondag plechtig verheven tot basiliek. Onder veel belangstelling is de kathedrale basiliek ingewijd en gezegend. Basiliek is de hoogste titel voor een kerkgebouw in het Rooms Katholieke gebruik. Hoewel het Vaticaan had besloten om geen kathedralen meer tot basilieken te verheffen, heeft paus Fransiscus een uitzondering gemaakt. De basiliek is de vijfde in het Caribisch gebied.

In Rome staan er vier grote basilieken waar er bedevaarttochten naar worden gehouden. De basiliek waar de apostelen Paulus en Petrus begraven liggen, de Maria basiliek, de Maria Maggiore en de basiliek van Sint Jan. Omdat niet iedereen de bedevaarttochten kan maken, is door de eeuwen heen besloten om andere kerken buiten Rome de titel te verlenen. Er staan nu meer dan 1600 basilieken verspreid over de hele wereld. De vier grote basilieken dragen de titel 'basilica major', de basilieken buiten Rome 'basilica minore'.

Verheven staat waard
De vertegenwoordiger van de paus, nuntius aartsbisschop Nicola Girasoli, vertelde waarom de uitzondering gemaakt is door paus Fransiscus. "Toen ik hier voor het eerst was, was ik direct onder de indruk van het gebouw. Het gebouw is een weerspiegeling van het land: de sfeer, de warmte, de vrede, het vakmanschap, de rust en de devotie. Ik wist meteen dat het verheven moest worden. Dit is een gift van paus Fransiscus aan Suriname en haar volk." De pauselijke nuntius heeft ook de boodschap van paus Fransiscus aan de Surinaamse gelovigen overgebracht. "Het is tijd om radicaal te geloven. We moeten geloviger worden, meer en gerichter bidden. Men moet niet alleen op zondag komen bidden en voor de rest van de week God vergeten zijn. Men moet ophouden om 'part time' rooms katholiek te zijn."

Girasoli gaf aan dat er nog meer in het verschiet ligt voor de Surinaamse gelovigen. Bekeken wordt in Rome om pater Petrus Donders heilig te verklaren. De laatste onderzoeken worden verricht om te komen tot het besluit deelde Girasoli mee. Petrus 'Peerke' Donders staat bekend om zijn werk op het melaatsenoord Batavia.
Met de verheffing zijn er enkele ornamenten toegevoegd aan het gebouw.
Het wapen van het Vaticaan, het wapen van paus Fransiscus en het nieuwe wapen van de basiliek, decoreren de voorgevel en de ingang. Bij het altaar zijn toegevoegd het tintinabulum, een processiestaf met een belletje en het conopeum, een speciale parasol die alleen opengaat wanneer de paus op bezoek is. Met de verheffing is de kans groter geworden dat de paus Suriname zal bezoeken.

René Gompers
            video.gif video