Distributienetwerk cassavefabriek op Barbados
19 Dec 2012, 03:10
foto
President Desi Bouterse krijgt een rondleiding in de cassavefabriek van mede-initiatiefnemer Robert Power.


Een consortium van bedrijven uit Barbados zal cassavemeel dat geproduceerd zal worden door Innovative Agro-Processing Industries NV (IAP) afnemen. De fabriek werd dinsdag geopend. De machines zullen in januari beginnen te draaien, waarna gelijk kan worden geproduceerd.

Mede-initiatiefnemer Robert Power heeft 50% aandeel in IAP. De andere aandeelhouder is Kamla Madho, levenspartner van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Power zegt aan Starnieuws dat de regering faciliterend werkt. "Dat is wat de regering moet doen en niet zelf in de productie gaan zitten", merkt Power op.

Barbados distributeur
President Desi Bouterse, die met een druk op een knop een van de machines in werking stelde, is vol lof over dit initiatief. Hij stond stil bij de rol die de cassavefabriek zal spelen bij de ontwikkeling van de agrarische sector. Power zegt dat de fabriek een heel etmaal kan draaien en 30.000 kilogram cassave kan verwerken. Begonnen zal worden met een shift van acht uren per dag, waarbij 10.000 kilogram cassave zal worden verwerkt. Nu reeds zijn ongeveer 600 mensen opgeleid en geregistreerd, van wie ruim tachtig uit Para afkomstig zijn.

Barbados zal niet alleen cassavemeel afnemen, maar zal ook zorgdragen voor de distributie in Caricom. Minister Lackin zegt aan Starnieuws dat de presidentiële diplomatie inhoudt dat in het buitenland afzetmarkten worden gezocht voor Surinaamse producten. Barbados heeft een wet aangenomen waarbij 10 procent van het brood uit cassavemeel moet bestaan. Buitenlandse Zaken heeft hierop ingespeeld en gezegd aan Barbados dat cassevemeel geleverd kan worden.

Lackin deelt mee dat Power ook honorair consul van Barbados in Suriname is en dat vergemakkelijkte de zaak. Hij benadrukt dat afzetmarkten niet alleen voor deze onderneming worden gezocht, maar de regering faciliteert de private sector. Net als de president wijst de bewindsman er op dat dit project dwars door partijgrenzen loopt en eenieder kan zijn bijdrage leveren. De overeenkomst met Barbados is dinsdag getekend.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April