Protest tegen OAS-kandidatuur Ramdin krijgt weinig bijval
Tien vertegenwoordigers van Inheemse en marron organisaties hebben vrijdag geprotesteerd bij de Amerikaanse ambassade tegen de kandidatuur van minister Albert Ramdin als secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). “Wij beseffen dat het misschien een beetje laat is omdat hij zo goed als gekozen is, maar wij willen nationaal en internationaal een signaal afgeven”, zei Stanley Liauw Angie, de woordvoerder van de groep. De verkiezing tot secretaris-generaal vindt maandag plaats. Het is zo goed als zeker dat Ramdin wordt gekozen. Zijn tegenkandidaat heeft zich teruggetrokken. Ramdin heeft de steun van het overgrote deel van de OAS.
De groep heeft een petitie afgegeven aan de Political Chief, Katherine Griffith. De petitie is onder meer getekend door Het Platform van Inheemsen in Eenheid en Solidariteit, Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), de organisatie Masuanary, Agafubu, Fiti Makandra en Indegenious Tribes of Suriname. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft de petitie niet ondertekend.
In een brief van 6 maart aan OAS is erop gewezen dat Suriname drie vonnissen op zijn naam heeft voor wettelijke erkenning en bescherming van de collectieve rechten van Inheemse en Tribale Volken. De VIDS heeft met succes gebruikt gemaakt van het OAS-mensenrechtensysteem, welke heeft geresulteerd in het Kali’na en Lokono vonnis in 2015. De VIDS maakt zich ernstig zorgen over het meer dan 20 jaar uitblijven van de volledige uitvoering van de OAS-vonnissen door Suriname.
"Met de aanstaande verkiezingen voor de nieuwe secretaris-generaal is de dringende oproep aan de OAS om met hernieuwde vastberadenheid te werken aan het respecteren en promoten van de mensenrechten van de Inheemse volken van Amerika. Een speciale focus op Suriname, dat nog steeds het enig land op het westelijk halfrond is dat onze collectieve rechten als Inheemse volken niet wettelijk erkent". De VIDS spreekt zich in de brief niet uit tegen de kandidatuur van Ramdin voor de hoogste functie binnen de OAS.
Minister Ramdin hield als toenmalige assistent secretaris-generaal van de OAS, een speech in Brazilië in 2006 waarin hij een lans brak voor de Inheemsen. Daarin riep hij de regeringen van de landen die deel uitmaken van de OAS op, om de rechten van de Inheemsen te respecteren. "Het lijdt geen twijfel dat inheemse volkeren al te lang zijn uitgesloten van het politieke en economische leven van veel van onze samenlevingen," zei Ramdin in de zoektocht naar consensuspunten van de werkgroep om de Amerikaanse verklaring over de rechten van inheemse volkeren voor te bereiden. De minister voegde toe dat een dergelijke verklaring volgens hem "al lang had moeten komen." Hij merkte echter op dat dat historische onrecht begon te veranderen toen gemarginaliseerde groepen het politieke proces betraden, "hun stem lieten horen en verandering eisten."
"Ik ben verrast met de actie. Ik begrijp natuurlijk dat men zaken naar buiten wil brengen en bespreekbaar wil maken. Dat is hun goed recht en is correct ook, maar uit mijn daden in de afgelopen jaren zelfs als assistent secretaris-generaal heb ik juist de rechten van Inheemsen en Marrons verdedigd. Ik heb opgeroepen tot erkenning van hun rechten en dat ze niet uitgesloten moeten worden van de ontwikkeling", zegt minister Ramdin om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij verwijst naar zijn speech die hij heeft gehouden en het bericht dat daarover is gepubliceerd. Ramdin zegt dat de mensen die geprotesteerd hebben ook een gesprek met hem konden aanvragen om deze kwestie te bespreken om zijn standpunt te weten. Dat is niet gebeurd. Twee weken geleden heeft de minister samen met zijn team wel uitgebreid gesproken met de VIDS, onder leiding van Muriël Fernandes. Dit naar aanleiding van brieven die ze gestuurd hadden naar diverse ministeries en de president.
Documenten:
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers