Rijst- en maïsproductie in Venezuela stijgt
Venezolaanse telers van rijst en maïs – basisgewassen voor binnenlandse consumptie – hebben een jarenlange inzinking van de productie ongedaan gemaakt dankzij leningen voor meststoffen en zaden van kopers, die geld vrijmaken om te investeren in generatoren en andere inspanningen om bezuinigingen op nutsvoorzieningen tegen te gaan. zeiden tientallen boeren.
De leningen – van ten minste zes gilden in Portuguesa en twintig landelijke groepen die gewassen kopen – komen te midden van strenge kredietbeperkingen, waardoor traditionele leningen van banken bijna onmogelijk te verkrijgen zijn, en een inflatie van meer dan 50%.
"Men overleeft met de steun van de gilden die de meststoffen aanbieden", zei Latini terwijl hij een rondleiding gaf door zijn boerderij. De toegevoegde productie zou verder kunnen groeien als er meer financiële middelen beschikbaar waren.
De voorwaarden van de leningen, die vaak met de oogst zelf worden terugbetaald, kunnen voor sommige kleine telers nog steeds onbetaalbaar zijn.
Zonder meer reguliere financiering door banken zeiden boeren tegen Reuters dat de problemen zullen blijven bestaan en dat sommige producenten hun activiteiten zouden kunnen sluiten.
De landbouwproductie in Venezuela, die grotendeels afhankelijk is van de nationale voedselproductie, is de afgelopen tien jaar gekelderd na jaren van prijs- en valutacontroles, landnationalisaties, gebrek aan brandstof en storingen in openbare voorzieningen.
President Nicolas Maduro heeft de valutabeperkingen in 2019 versoepeld, waardoor transacties in dollars mogelijk zijn geworden en de economie wat ademruimte heeft gekregen. Hij heeft ook een orthodoxe poging ondernomen om de inflatie terug te dringen met kredietbeperkingen en lagere uitgaven.
Hoewel "voorwaartse verkoop" van gewassen gebruikelijk is in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië, is de praktijk nieuw en groeit die in Venezuela, vertelden lokale landbouwexperts aan Reuters.
Volgens het lokale adviesbureau Globalscope bedragen de bankleningen die beschikbaar zijn voor boeren in Venezuela ongeveer 330 miljoen dollar. Een groot deel van die financiering gaat naar producenten van kleinschalige exportgewassen zoals sesam en mungbonen.
Volgens overheidscijfers in die landen ligt de beschikbaarheid van kredieten tussen de negen en twaalf keer zo hoog als in Bolivia en Colombia.
"Er is geen bescherming voor de landbouw- en veeteelt sector in de financiële sector", zegt Gerardo Mendoza, hoofd van het lokale landbouwadviesbureau Agrotributos.
Terugbetaling met gewassen
De productie van rijst en witte maïs steeg vorig jaar tot 1,2 miljoen ton, 29% meer dan in 2022, hoewel die stijging nog steeds ruim onder de productie van 3,4 miljoen ton tien jaar geleden ligt, volgens cijfers van het landbouwgilde.
Giorgio Ruffato, ook een rijst- en maïsteler in Portuguesa, vertegenwoordigt een vereniging die boeren helpt financieren. "We geven ze zaden, insecticiden, hulp bij reparaties van machines en diensten om hun oogst op te slaan", zei hij op zijn boerderij, waar ook een klein laboratorium is waar hij controleert op gewasschade door ongedierte of schimmels.
Producenten betalen leningen terug door hun oogst over te dragen of met hun inkomsten uit de verkoop aan verwerkingsfabrieken, die hen voor de oogst in dollars betalen op basis van internationale prijzen. Maar sommige kleine producenten verdienen nog steeds niet genoeg om de gilden terug te betalen.
"Veel kleine producenten zullen verdwijnen, sommigen van ons hebben schulden bij verenigingen of bedrijven", zegt boer Cesar Tovar, die een aantal machines verkocht om zijn kosten te dekken.
Hogere kosten voor producenten, in combinatie met een twaalfmaands inflatie van 51,3%, zouden kunnen doorsijpelen naar de consumenten.
"Elke andere vorm van krediet is belastend. Als je openbare diensten en belastingen erbij optelt, kan dat allemaal een impact hebben op de prijzen", zegt econoom Hermes Perez.
Sommige boeren doen grote investeringen in wegen en reserve-energiebronnen vanwege de slechte infrastructuur en de frequente bezuinigingen op water en elektriciteit.
"We hebben zonnepanelen moeten gebruiken die de batterijen opladen", zegt Luis Hernandez, een teler in de deelstaat Apure, die moeite heeft om aan brandstof te komen.
Latini gebruikt transformatoren op zijn land om de rijstplanten water te geven die werken zelfs als de stroom uitvalt, terwijl Ruffato enkele lokale wegen heeft gerepareerd om gewassen te kunnen vervoeren.
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen