Nederland en Engeland strijden voor finaleplaats
10 Jul, 10:46
foto
Wout Weghorst was de held voor Nederland tegen Turkije in de kwartfinale. De volgende tegenstander voor Oranje is Engeland in de halve finale op 10 juli. (Getty Images)


Engeland zal zijn zinnen zetten op een tweede opeenvolgende Euro-finale als het vandaag in Dortmund tegenover Nederland staat, maar als de overwinning in de editie van 2024 moet worden behaald, zal er waarschijnlijk inspiratie nodig zijn na een saai toernooi tot nu toe.

De shootout-overwinning in de kwartfinale op Zwitserland bracht een tijdelijke euforie voor de Engelsen, maar het was meer opluchting dan verlossing. Na weer een saaie prestatie heeft Engeland mogelijk een transformatie in de aanval nodig om een ​​derde grote toernooifinale te bereiken, waar Spanje op de loer ligt.

De ploeg van Gareth Southgate is naar de laatste vier gehinkt met lauwe prestaties tegen tegenstanders die ze op papier gemakkelijk hadden moeten verslaan.

"Dit zijn nationale evenementen met enorme druk, met echt jonge mannen er middenin. Ons team staat vanaf het begin onder enorme druk. Ze doen het zo goed. Zo goed", aldus Southgate.

"Op dit moment kunnen we niet zoveel doelpunten maken. Maar nogmaals, we hebben tegen drie teams gespeeld die vijven spelen, zeer goed georganiseerde verdedigingen."

Nederland is ondertussen doorgegaan met jojoën en was twintig minuten verwijderd van de uitschakeling voordat ze zich terugvochten tegen Turkije in de laatste acht.

Oranje is echter gewend geraakt aan klauteren, omdat het in drie van de vier scoringswedstrijden op achterstand kwam. Hun drie overwinningen vielen echter allemaal in de reguliere speeltijd, vergeleken met één voor Engeland.

Nederland heeft ook een voorsprong in de aanval, de negen doelpunten op het EK van 2024 komen voort uit twintig doelpogingen tegen vijftien van Engeland, aangevoerd door de doorgaans dodelijke maar momenteel ingetogen Harry Kane, Phil Foden en Jude Bellingham.

De Nederlanders zullen rekenen op de gezamenlijke topscorer van het toernooi, Cody Gakpo, om de Engelse verdediging lastig te vallen die solide is geweest in tegenstelling tot hun afgematte aanval.

Hoewel de vooruitgang van Engeland verrassend lijkt, behoorden ze, gezien het voetbal dat ze hebben gespeeld, voorafgaand aan het toernooi tot de favorieten van de bookmakers.

aar de prestaties van Nederland waren onverwacht, aangezien Nederland voor het eerst in twintig jaar in de halve finales van het Europees kampioenschap voetbal van de Union of European Football Associations (UEFA) zal spelen. Ze mikken op hun eerste finale sinds hun overwinning op het EK van 1988, hun enige grote toernooisucces.

De verwachtingen en recensies van optredens voor Nederland waren net zo vernietigend als die voor Engeland. De Nederlandse coach Ronald Koeman heeft terug moeten slaan op experts die de inzet van zijn team in twijfel trokken. Hij zei dat zijn spelers blijk gaven van een groot hart om van een achterstand op te komen en Turkije te verslaan.

"We moeten vechten om de halve finale te winnen", zei Koeman. "Het wordt woensdag een geweldige avond tussen twee grote landen, historisch gezien. Engeland heeft goede spelers, maar wij ook."

Historisch gezien was Nederland succesvoller in hun ontmoetingen en versloeg het Engeland met 3-1 in de verlenging tijdens hun laatste ontmoeting in 2019 in de halve finale van de UEFA Nations League.

Engeland heeft slechts één van de laatste negen ontmoetingen met Nederland in alle competities gewonnen (D4 L4), waarbij het in 2018 een vriendschappelijke wedstrijd in Amsterdam met 1-0 won.

Hun beroemdste overwinning, en de laatste vóór die reeks, was op het EK van 1996 toen de ploeg van Terry Venables spelers als Denis Bergkamp en Clarence Seedorf tegenhield met een opwindende 4-1 overwinning in de groepsfase. Alan Shearer en Teddy Sheringham scoorden beiden tweemaal, terwijl een jonge Patrick Kluivert van de bank kwam om troost te bieden aan de Nederlandse ploeg van Guus Hiddink.

Invloed Premier League
Net als in de tijd van Bergkamp blijft er aan beide kanten een sterke Engelse Premier League-invloed bestaan, wat volgens de Nederlandse verdediger Micky van de Ven voor een spannende halve finale zou kunnen zorgen.

De overgrote meerderheid van de Engelse ploeg speelt in eigen land, terwijl de 26-koppige Nederlandse selectie op het toernooi zeven spelers van Premier League-clubs omvat.

"Als je de kwaliteit ziet van de spelers van beide ploegen, dan denk ik dat je mag verwachten dat het niveau en het ritme van de wedstrijd heel hoog zal zijn", vertelde Van de Ven, die voor Tottenham Hotspur speelt, maandag op een persconferentie.

"Hopelijk zijn wij het die de bal meer hebben dan Engeland, zodat het Engeland is dat de leiding neemt, maar ik verwacht een wedstrijd met hoge intensiteit."

De winnaar van dit duel komt in de finale tegenover Spanje te staan.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July