EK 2024: Oostenrijk wint, Polen op rand van uitschakeling
21 Jun, 15:00
foto
Gernot Trauner brengt Oostenrijk al vroeg op voorsprong tegen de Polen. (Getty Images)


In groep D spelen Polen en Oostenrijk hun tweede duel. Beide landen hebben hun openingswedstrijd verloren, dus is dit duel cruciaal om door te stoten naar de volgende ronde. Polen begint in het Olympiastadion in Berlijn met Robert Lewandowski op de bank. Oostenrijk overklast Polen en wint met 3-1.

Vanaf het eerste fluitsignaal geeft Polen veel zachte vrije trappen weg op zo'n 30 tot 40 meter van hun doel, waardoor Oostenrijk voldoende kansen krijgt om ballen in het gebied te schieten.

Bij de tweede poging komt Oostenrijk verdiend op voorsprong door Gernot Trauner (9')

Oostenrijk stuurde de grote mannen vanaf de achterkant naar voren voor een lange worp van Phillipp Mwene. Dat wordt door Polen afgehandeld, maar de bal komt naast en de voorzet is uiteindelijk perfect.

Centrale verdediger Gernot Trauner, die was gebleven, ontmoet de bal met een perfecte kopbal vlak bij de paal, waardoor Wojciech Szczesny kansloos bleef.

Polen komt langzaam maar zeker in het spel. Met de klok op een half uur spelen, kegelt
Krzysztof Piatek de gelijkmaker binnen.

Polen krijgt de bal terug in het strafschopgebied, en dit keer werkt Oostenrijk de bal niet weg. Een schot wordt geblokt door Gernot Trauner, maar flippert vervolgens door het gebied.

Het valt voor de voeten van spits Krzysztof Piatek, en de man die aan de leiding staat in de plaats van Robert Lewandowski trapt met een klinische finish vanaf zes meter waar de aanvaller van Barcelona trots op zou zijn. Aan de kantlijn staat Lewandowski op om te applaudisseren. Trouwens Piatek betekent vrijdag in het Pools.

Al met al een prachtig potje voetbal. Oostenrijk kwam uit de blokken schieten om de leiding te nemen en toen kwam Polen terug, speelde zich erin, bleef in de wedstrijd en bracht zichzelf op gelijke hoogte.

In de tweede helft komt Oostenrijk op voorsprong door Christoph Baumgartner (67')
Het is echt slim spel van Oostenrijk. De pass van Alexander Prass vanaf de linkerflank wordt gedummiet door Marko Arnautovic, waardoor Christoph Baumgartner voldoende ruimte overhoudt aan de rand van het gebied.

Baumgartner stormt in kenmerkende stijl vanaf het middenveld het veld in en stopt een klinische finish voorbij Wojciech Szczesny.

Polen reageert vrijwel onmiddellijk. Karol Swiderski schiet een krachtige inzet vanaf de rand van de box die Patrick Pentz op nogal onorthodoxe wijze weg moet slaan.

Het was echter effectief en Oostenrijk behield zijn voorsprong.

Eén lange bal van Oostenrijk breekt de Poolse verdediging en Marcel Sabitzer staat één op één met Wojciech Szczesny.

Sabitzer probeert om Szczesny heen te gaan, hij wordt neergehaald en het is een strafschop. De Poolse keeper krijgt een gele kaart.

De Oostenrijkse aanvoerder Marko Arnautovic - die op het punt stond te worden gewisseld - stuurt Wojciech Szczesny de verkeerde kant op om te scoren in de rechterbenedenhoek, 3 voor Oostenrijk, 1 voor Polen.

Oostenrijk nadert een eerste overwinning van dit EK. Polen staat op de rand van uitschakeling.

Een werkelijk indrukwekkend optreden van Oostenrijk, dat zich herstelt van de nederlaag tegen Frankrijk met een mooie overwinning.

Polen bood in flitsen aan, maar werd overklast. Ze zouden later vanmiddag al uitgeschakeld kunnen zijn van het toernooi.

Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July