Eerste storm orkaanseizoen 2024 eist levens in Mexico
20 Jun, 08:44
foto
Werknemers proberen een ondergelopen weg in Monterrey, Mexico, droog te leggen. (Foto: Reuters)


Drie mensen zijn omgekomen nadat de Mexicaanse kust werd getroffen door de eerst genoemde storm van het Noord-Atlantische orkaanseizoen, die ook het zuiden van Texas doordrenkt met zware regenval. Storm Alberto bedreigt beide landen met kustoverstromingen en harde wind, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Ambtenaren in Mexico zeiden dat de drie sterfgevallen plaatsvonden in de noordelijke deelstaat Nuevo León. Minstens twee waren minderjarig.

Over de grens in Texas is al een rampenverklaring van kracht.

Een bulletin van de NHC waarschuwde woensdagavond voor 'levensbedreigende' overstromingen en modderstromen in het noordoosten van Mexico en het zuiden van Texas.

Er zijn maximale aanhoudende windsnelheden van 80 km/u gerapporteerd. Het systeem is geüpgraded van een tropische cycloon, maar blijft onder de orkaansterkte.

NHC-meteorologen verwachten dat het later op donderdag aan land zal komen in Mexico voordat het verdwijnt zonder de VS rechtstreeks te raken.

De gouverneur van de deelstaat Nuevo León heeft de tijdelijke opschorting van het openbaar vervoer aangekondigd. In het naburige Tamaulipas zijn scholen gesloten.

Hoewel de storm enkele honderden kilometers uit de kust van de Amerikaanse Golf ligt, hebben de randen ervan aanzienlijke regenval naar Texas gebracht. Volgens CBS News, is er in Southside, nabij Houston, zo'n 10 cm gevallen, wat aanleiding gaf tot evacuaties.

De rampenverklaring van de deelstaat, uitgegeven door gouverneur Greg Abbott, betekent dat "wijdverbreide en ernstige materiële schade, letsel en verlies van mensenlevens" mogelijk zijn.

Het Noord-Atlantische orkaanseizoen loopt van juni tot november. Dit jaar kunnen er maar liefst zeven grote orkanen voorkomen, waarschuwde het Amerikaanse weerbureau vorige maand. Dat zou ruim het dubbele zijn van het gebruikelijke aantal.

Recordhoge zeewatertemperaturen zijn hier gedeeltelijk de oorzaak van, evenals een waarschijnlijke verschuiving in regionale weerpatronen.

Hoewel er geen bewijs is dat de klimaatverandering meer orkanen veroorzaakt, maakt het de krachtigste orkanen wel waarschijnlijker en brengt het zwaardere regenval met zich mee.

Door de mens veroorzaakte klimaatverandering heeft de recente extreme hitte in het zuidwesten van de VS, Mexico en Midden-Amerika ook ongeveer 35 keer waarschijnlijker gemaakt, zeiden wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) -groep donderdag in een nieuw rapport.

Het begin van Alberto komt omdat een groot deel van het continent opnieuw wordt gebakken door hoge hitte. Vanaf donderdagochtend leven 86 miljoen Amerikanen – één op de vier van de bevolking – in waarschuwingsgebieden. Er zijn ook waarschuwingen van kracht in zeven Canadese provincies.

Boston was een van de Oost-Amerikaanse steden die tijdens de Juneteenth-feestdag broeide en een 101 jaar oude recordtemperatuur voor 19 juni verbrak met een temperatuur van 37 graden Celsius.

Bosbranden die eerder dan gebruikelijk zijn ontstaan, hebben in Californië en New Mexico al tienduizenden hectares verwoest, waarbij in laatstgenoemde Amerikaanse deelstaat minstens twee levens zijn geëist.

Sommige Mexicanen verwelkomden de regen die Alberto bracht na een ernstige droogte in de regio, meldde Associated Press.

"Laten we hopen dat we alleen maar water krijgen", zei een inwoner van Tampico tegen het persbureau. "Onze lagune, die ons drinkwater geeft, is helemaal droog."
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July