Saudi-Arabië: Pelgrims op hadj trotseren extreme hitte
19 Jun, 08:50
foto
Een pelgrim giet water over zijn hoofd om af te koelen van de hitte, terwijl hij deelneemt aan de jaarlijkse hadj-bedevaart in Mina, Saudi-Arabië. (Foto: Reuters)


Massa's dicht opeengepakte pelgrims worstelden door de verzengende hitte die levens heeft geëist tijdens de jaarlijkse Hadj-bedevaart, toen de temperatuur 51,8 graden Celsius  bereikte in de schaduw van de Grote Moskee in Mekka, zei de Saudische staatstelevisie vandaag.

Zes Jordaanse burgers stierven tijdens de hadj aan een hitteberoerte, aldus het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later werd gezegd dat het dodental was gestegen tot 14, maar er werd geen reden gegeven voor de daaropvolgende sterfgevallen.

Elf Iraniërs zijn gestorven en 24 zijn tijdens de pelgrimstocht in het ziekenhuis opgenomen, zei het Iraanse staatsnieuwscentrum IRINN dinsdag zonder de doodsoorzaak op te geven.

Drie Senegalese burgers stierven ook tijdens de hadj, zei Agence de Presse Sénégalaise maandag.

Honderdzesendertig Indonesische burgers stierven tijdens de hadj, waarvan drie door een hitteberoerte, volgens een Indonesische gezondheidsfunctionaris, meldde Le Monde maandag.

Stormloop, tentbranden en andere ongelukken hebben de afgelopen dertig jaar tijdens de hadj honderden doden veroorzaakt, waardoor de Saudische regering gedwongen werd nieuwe infrastructuur aan te leggen. De autoriteiten worden nu geconfronteerd met nieuwe uitdagingen om pelgrims te beschermen tegen extreme hitte.

Uit een onderzoek uit 2024 van de Journal of Travel and Medicine blijkt dat te midden van de stijgende temperaturen op aarde de verslechterende hitte de mitigerende strategieën kan overtreffen, terwijl uit een onderzoek uit 2019 door de Geophysical Research Letters blijkt dat als de temperatuur in het toch al dorre Saudi-Arabië stijgt als gevolg van de klimaatverandering, pelgrims die de hadj verrichten worden geconfronteerd met 'extreem gevaar'.

De hadj is een jaarlijkse pelgrimstocht die miljoenen moslims naar Mekka maken met de bedoeling religieuze rituelen uit te voeren zoals de profeet Mohammed veertien eeuwen geleden aan zijn volgelingen onderwees.

Een Saudische gezondheidsfunctionaris vertelde Reuters dat de autoriteiten geen ongebruikelijke sterfgevallen hebben opgemerkt onder moslimpelgrims die de hadj verrichtten tijdens extreem hoge temperaturen.

"We hebben godzijdank geen enkele abnormale of afwijking van de normale aantallen ziekte- en sterfgevallen opgemerkt", zegt Jameel Abualenain, hoofd van de afdeling noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid.

Het ministerie heeft tot nu toe ruim 2.700 pelgrims behandeld die aan hittegerelateerde ziekten leden, voegde hij eraan toe.

"De hadj is een moeilijke taak, dus je moet inspanningen leveren en de rituelen uitvoeren, zelfs in hitte en drukte", vertelde een Egyptische pelgrim zondag aan Reuters.

Pelgrims gebruikten paraplu's om zichzelf tegen de zon te beschermen, terwijl de Saudische autoriteiten pelgrims hebben gewaarschuwd om gehydrateerd te blijven en te vermijden buiten te zijn tijdens de heetste uren van de dag tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

De hadj, een van de grootste massabijeenkomsten ter wereld, is een plicht die je maar één keer in je leven moet doen voor elke gezonde moslim die het zich kan veroorloven.

Woensdag, vandaag, eindigt de pelgrimstocht voor dit jaar.

Volgens de Saudische Algemene Autoriteit voor de Statistiek zouden dit jaar ruim 1,8 miljoen pelgrims deelnemen.
Advertenties

Tuesday 22 October
Monday 21 October
Sunday 20 October