Duizenden Amerikanen zonder stroom door noodweer
28 May, 12:53
foto
De ravage door dodelijke tornado's en onweersbuien in verschillende deelstaten van de VS. (Beeld: Reuters)


Bijna 200.000 mensen in verschillende Amerikaanse deelstaten zitten nog steeds zonder stroom na een doortocht van dodelijke tornado's en onweersbuien. Door het zware weer kwamen tijdens het weekend van Memorial Day ten minste 23 mensen om het leven, waarbij honderden anderen gewond raakten en een spoor van vernietiging achterbleef in een deel van de VS.

Voorspellers blijven waarschuwen voor sterke onweersbuien en plotselinge overstromingen in de noordelijke en centrale delen van Texas.

Ondertussen zijn de zuidelijke delen van de deelstaat broeierig onder de extreme hitte, net als het zuiden van Florida.

Hoewel deze hitte geleidelijk afneemt, blijven bijna recordhoogtes mogelijk, zegt de National Weather Service (NWS).

In een update van dinsdagochtend waarschuwde de NWS voor "aanzienlijke schadelijke wind en grote hagel" in Texas. De dreiging daar, en in het zuiden van Oklahoma, strekt zich uit tot woensdag.

De NWS zei eerder dat er zware regenval werd verwacht langs de oostkust – van New York tot Maryland – en daarmee een klein risico op onweersbuien in die gebieden.

Volgens monitoringsite Poweroutage.us is Kentucky de deelstaat die momenteel het zwaarst getroffen wordt door stroomstoringen. Volgens de monitoringsite Poweroutage.us zijn ruim 80.000 huizen getroffen.

Honderden schademeldingen

Zondag was tot nu toe de drukste dag van zwaar weer in de VS dit jaar, met meer dan 600 meldingen van stormschade in twintig deelstaten. Twisters en harde wind reduceerden gebouwen tot stapels puin, kantelden auto's en haalden hoogspanningskabels neer.

Blikseminslag, onweer en hevige regen dwongen intussen de evacuatie van ongeveer 125.000 toeschouwers, omdat de Indianapolis 500-race van zondag met vier uur werd uitgesteld.

Weergerelateerde sterfgevallen zijn de afgelopen dagen in verschillende deelstaten gemeld, waaronder acht in Arkansas, zeven in Texas, twee in Oklahoma, vijf in Kentucky en nog een in Alabama.

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July