Leo Brunswijk accepteert geen 'sorry' van Hellings
15 May, 00:01
foto
De algemeen directeur van EBS, Leo Brunswijk, toont het vonnis van de rechter. De werknemers moeten weer aan de slag. Naast hem directielid Marcel Eijndhoven.


Algemeen directeur van de Energie Bedrijven Suriname, Leo Brunswijk, blijft erbij dat Marciano Hellings, die ook voorzitter is van de bond, gedragsregels heeft overtreden. Daarom is hij wegens dringende redenen ontslagen. De directie heeft de bond voor het gerecht gedaagd om de acties op te schorten. Deze moesten een half uur na betekenen van het vonnis opgeschort worden, besliste rechter Suzanne Chu. De bond heeft tot nu toe het werk niet hervat. Om 7.30 uur wordt een algemene ledenvergadering belegd. Het ziet er niet naar uit dat het werk hervat wordt zolang het ontslag van Hellings niet is teruggedraaid. Ook is het vertrouwen opgezegd in de directie.

Tijdens een persconferentie gisteren heeft Brunswijk aangegeven dat hij het woord 'sorry' niet kent. Iemand maakt je dood in de film om later te zeggen dat het niet de bedoeling was. "Sorry na wan wortu san mi no sabi". Voor Brunswijk is Hellings ex-werknemer en daardoor zou hij op basis van de statuten van de bond geen lid en voorzitter meer mogen zijn. Brunswijk staat klaar om de zaak met de harde hand aan te pakken als het bedrijf in problemen wordt gebracht. De rechter heeft vonnis geveld en de werknemers moeten zich eraan houden. Dat is wat in een rechtsstaat geldt. Indien het vonnis niet wordt uitgevoerd loopt een dwangsom van SRD 5.000 per dag tot een maximum van SRD 100.000 in 20 dagen.

Brunswijk legde uit dat de Prado waarvan foto's zijn verspreid door de tweelingbroer Raoul Hellings van EBS is. Het voertuig is bij Kersten vorig jaar gekocht. De auto is ter beschikking van de directeur. De topman van het bedrijf voerde aan dat hij geen auto van EBS nodig heeft. Hij is welgesteld genoeg om zelf een auto te kopen en indien zelfs één voor de EBS als dat nodig zou zijn. Brunswijk vindt dat Hellings de leden heeft misleid. Hij heeft zich verontschuldigd voor de uitlatingen die gedaan zijn op Facebook, maar dat is niet genoeg voor Brunswijk. Hij accepteert geen 'sorry' en op basis van overtreden gedragsregels is Hellings ontslagen. Hij weet welke wegen hij moet bewandelen om het ontslag aan te vechten. Hellings heeft ontkend dat hij de foto's gemaakt heeft en aan zijn broer heeft gegeven. Hij heeft 'sorry' gezegd tegen de directie die zich beledigd voelt door uitlatingen gedaan op social media.

Er is geen sprake van een conflict tussen EBS en de bond. Op grond daarvan heeft de rechter in het voordeel van de directie beslist. De bondsleden zijn echter van mening dat de voorzitter monddood wordt gemaakt. Er is sprake van rancune. Zij hebben aangegeven als één man achter Hellings te staan en de keiharde eis is dat het ontslag wordt teruggedraaid. Zolang dat niet is gebeurd, zal het werk niet worden hervat. Vandaag zal het bestuur verslag doen aan de leden over het vonnis van de rechter en de te nemen stappen bespreken.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May