Venezuela sneller naar cryptocurrency nu oliesancties terugkeren
23 Apr, 08:42
foto
Een olietanker op het meer van Maracaibo, in Cabimas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA is van plan het gebruik van digitale valuta bij de export van ruwe olie en brandstof te verhogen nu de VS opnieuw oliesancties tegen het land oplegt, zeiden drie mensen die bekend waren met het plan, aan persbureau Reuters.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf de klanten en leveranciers van PDVSA vorige week tot 31 mei de tijd om de transacties af te ronden onder een algemene vergunning die het niet verlengde vanwege een gebrek aan electorale hervormingen. Deze stap zal het voor het land moeilijker maken om de olieproductie en -export te vergroten, omdat bedrijven zullen moeten wachten op individuele Amerikaanse vergunningen om zaken te doen met Venezuela.

PDVSA heeft de olieverkoop sinds vorig jaar langzaam verplaatst naar USDT, een digitale valuta die ook bekend staat als Tether en waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en is ontworpen om een stabiele waarde te behouden. De terugkeer van de oliesancties versnelt deze verschuiving, een stap om het risico te verkleinen dat de verkoopopbrengsten als gevolg van de maatregelen op buitenlandse bankrekeningen worden bevroren, zeiden de mensen.

"We hebben verschillende valuta's, afhankelijk van wat in de contracten staat", zei de Venezolaanse olieminister Pedro Tellechea vorige week tegen Reuters, eraan toevoegend dat in sommige contracten digitale valuta de geprefereerde betalingsmethode zou kunnen zijn.

De Amerikaanse dollar is de voorkeursvaluta voor transacties op de mondiale oliemarkt. Hoewel ze in sommige landen in opkomst zijn, komen betalingen in cryptocurrency niet vaak voor.

Vorig jaar werd PDVSA opgeschrikt door een corruptieschandaal na de ontdekking van ongeveer 21 miljard dollar aan onverklaarde vorderingen voor olie-exporten in de afgelopen jaren, gedeeltelijk gerelateerd aan eerdere transacties waarbij andere cryptocurrencies betrokken waren.

De voormalige miljardair en oprichter van een ter ziele gegane cryptocurrency-exchange werd afgelopen november door een jury schuldig bevonden aan het stelen van $8 miljard van klanten van FTX, de exchange die hij oprichtte in wat aanklagers zeiden dat het een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de VS was.

De olie-export van het land is toegenomen onder Tellechea, die na het schandaal het Venezolaanse olieministerie overnam. Aangemoedigd door Amerikaanse vergunningen die verkoop mogelijk maakten, bereikte de export in maart zo'n 900.000 vaten per dag, het hoogste in vier jaar.

Traag maar zeker

Tegen het einde van het eerste kwartaal had PDVSA veel spotoliedeals zonder swaps verplaatst naar een contractmodel dat vooruitbetaling eiste voor de helft van de waarde van elke lading in USDT.

PDVSA vereist ook dat elke nieuwe klant die een aanvraag indient om olietransacties uit te voeren, cryptocurrency in een digitale portemonnee bewaart. De vereiste wordt zelfs afgedwongen in sommige oude contracten waarin niet specifiek het gebruik van USDT wordt vermeld, zei een van de mensen.

Toen Washington in oktober de vergunning voor zes maanden uitvaardigde waarmee handelshuizen en voormalige PDVSA-klanten hun zaken met Venezuela konden hervatten, namen de meesten van hen hun toevlucht tot tussenpersonen om aan de vereisten voor digitale transacties te voldoen.

"USDT-transacties, zoals PDVSA van hen eist, passeren de compliance-afdeling van geen enkele handelaar, dus de enige manier om het te laten werken is door met een tussenpersoon te werken", zei een handelaar, verwijzend naar hoe ongebruikelijk het nog steeds is om voor olie te betalen in digitale valuta.

PDVSA vertrouwt op tussenpersonen voor zijn eigen olieverkopen, vooral aan China, sinds de VS in 2020 secundaire sancties oplegde aan Venezuela, waardoor de relatie met grote handelspartners werd verstoord.

Minder contant geld

Door steeds meer op tussenpersonen te vertrouwen voor transacties zou PDVSA de sancties kunnen omzeilen, maar dit zal betekenen dat een kleiner deel van de olie-opbrengsten in de eigen zakken terechtkomt.

Minister Tellechea zei vorige week dat het land verwacht door te gaan met het ondertekenen van contracten en uitbreidingen van olie- en gasprojecten tijdens de door de VS vastgestelde afbouwperiode van 45 dagen, en dat het potentiële klanten daarna zal vragen om specifieke licenties aan te vragen.

Olieanalisten verwachten dat zelfs als Washington onmiddellijk individuele vergunningen afgeeft, de olieproductie, de export en de inkomsten van Venezuela binnenkort een plafond zullen bereiken.
"Tellechea verwierp dat standpunt en zei dat PDVSA "een grote kracht in de handel" heeft en commercieel bereid is de terugkeer van de sancties van Washington aan te pakken.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May