NDP presenteert 44 onuitwisbare resultaten 'revo'
25 Feb, 04:48
foto


Vandaag is het 44 jaar geleden dat jonge ambitieuze militairen onder leiding van Desi Bouterse de staatsmacht overnamen in Suriname. Over de aanleiding daartoe heeft u vaak gehoord, u heeft ook kennis genomen van de diverse boodschappen die aan de vooravond op het Revoplein zijn meegegeven. Onze zienswijze over de “Revo” is resoluut. Er was een omwenteling nodig in Suriname binnen dat tijdsgewricht. Andere kant staat een groep mensen die fel gekant is tegen de revolutie. 

In hun kruistocht om het werk vanaf 1980 te vergruizen, belicht men bewust de fouten om het goede werk te overschaduwen. De NDP organisatie is de enige politieke partij in Suriname die op basis van een nationale ideologie de toekomst van Suriname en haar burgers nastreeft. NDP, voortgekomen als politieke organisatie uit de 25 februari beweging verbindt burgers op basis van een gemeenschappelijk en progressief nationaal belang en niet op basis van een etnisch of financieel groepsbelang.

NDP gaat bij elke regeerkans door met de haar progressieve idealen uit het Manifest van de Revolutie. Het is aan ons om jongeren ideologisch hierin te blijven scholen en uitgangspunten steeds te moderniseren Er is altijd gewerkt voor de komende generaties en nooit alleen voor een komende verkiezing. Onze politieke boodschap is altijd eenduidig en levert niet tastbare en tastbare resultaten op. Bij 43 jaar Revo hebben wij u enkele niet tastbare resultaten voorgehouden. 

Bij de 44e herdenking presenteren u wij 44 onuitwisbare resultaten vanuit de Revo gedachte uit de diverse regeerperioden:
1.  Een eigen Surinaamse grondwet, die beantwoordde aan de aspiraties van het volk. Deze verbetering is bij referendum goed gekeurd in 1987.
2. De wet op de politieke organisaties, die de voorwaarden omschrijft waaraan een politieke partij minimaal moet voldoen.
3. De verkiezing van leden voor de Nationale Assemblee, districtsraden en ressortraden. Hierdoor worden burgers vanaf het eenvoudigste niveau betrokken bij het beleid.
4. De kiesgerechtigde leeftijd werd teruggebracht van 21 naar 18 jaar, waardoor jongeren politieke invloed konden uitoefenen.
5.  De opheffing van de achterstandspositie van de gehuwde vrouw door de handelsonbekwaamheid op te heffen.
6. Erkenning van de rechtspositie van kinderen uit andere samenlevingsverbanden dan het huwelijk.
7. Invoering van een nieuwe wet Grond uitgifte beleid, gebaseerd op sociale rechtvaardigheid en inclusie.
8. Introductie van e-ID kaarten, e-Visa en e-toeristenkaarten.
9. Bouw van de dijk in Coronie.
10. Rehabilitatie van de Zwartenhovenbrugstraat.
11. Omzetting van het koloniale algemeen ziekenfonds (AZF) naar het Staatsziekenfonds (SZF) en het instellen van een basis ziektekostenverzekering beschikbaar voor alle Surinamers.
12. Omzetten van LTT naar ons eigen telecom bedrijf Telesur.
13. Uitbreiding van het EBS elektriciteitsnet is vanaf 1980 met 66.228 aansluitingen, gegroeid naar 170.105 aansluitingen in 2019.
14. Aansluiting van huishoudens op het waterleidingnet in onder andere: Tibiti, Pikin Saron, Klaaskreek, Brownsweg, Poesoegroenoe, Alphonsdor, Tapuripa, Redi doti, Casipora, Witagon, Domburg Post Utrecht en Boskamp.
15. Groei van slechts 3 middelbare scholen in Paramaribo, naar meer dan 15 landelijk.
16. Toename van het aantal ziekenhuizen van 7 ziekenhuizen naar 10, inclusief het Marwina ziekenhuis en het Wanica ziekenhuis.
17. Aanleg van kunstgrasvelden in onder andere Wageningen, Paranam, Pontbuiten, SOSIS
18. Uitvoering van het project bouw poliklinieken ten behoeve van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD).
19. Verhogen van de numeris fixus van verschillende universitaire opleidingen, waaronder voor geneeskunde van 30 beschikbare plekken naar 60.
20. Toename van het aantal verpleegkundigen en gezondheidswerkers van 708 naar 1767.
21. Uitgifte van meer dan 60.000 grondbeschikkingen.
22. Oprichting van Staatsolie en verschillende noodzakelijke kapitaalinvesteringen, waaronder op de nieuwe olieraffinaderij.
23. Participatie van Suriname bij goudbedrijven als Newmont (25%) en Iamgold (30%).
24. Overname van de Avobakka stuwdam van Alcoa.
25. Markering van een deel van het Surinaams grondgebied als het Centraal Suriname Natuur Reservaat.
26. Bouw van de Wijdenboschbrug over de Suriname rivier, die Commewijne met Paramaribo verbindt en het oosten van Suriname ontsluit.
27. Bouw van de brug over de Coppename rivier, waardoor burgers die van en naar Nickerie niet meer afhankelijk zijn van de lange wachttijden voor de veerboot.
28. Bouw van de brug bij Henar over de Nickerie rivier.
29. Bouw brug over het Saramacca kanaal te Beekhuizen.
30. Introductie van een ministerie voor Sport en Jeugdzaken.
31. Grootschalige rehabilitatie en asfaltering van het wegennetwerk door hulp van China vanaf 1996.
32. Grote woningbouwprojecten te Hanna’s Lust, Richelieu, Oldenburg, Leiding 11.
33. Toetreding tot de Islamic Development Bank (IsDB).
34. Vestiging van een beleids- en bestuurskabinet van de President met een bijbehorend perscentrum.
35. Elektrificatie van Brokopondo, Para en Commewijne, inclusief straatverlichting in Saramacca
36. Finaliseren van de veerverbinding tussen Suriname en Guyana, waardoor de illegale oversteek werd ontmoedigd.
37. Instelling van CASAS, de luchtautoriteit die moet toezien op naleving van regels op het gebied van de luchtvaart.
38. Rehabilitatie van het basis huistelefoon- en mobiele telefoon aansluitingen en de aanleg en uitbreiding van het glasvezelnetwerk.
39. Succesvolle malaria bestrijding in het binnenland
40. Introductie van Cubaanse artsen vanaf 2000, die vooral te werk gesteld werden in de verafgelegen gebieden.
41. Rehabilitatie en asfaltering van de weg naar Atjoni, van Meerzorg naar Albina en de wegstrekking van Jenny naar Henar.
42. Omzetting van het bejaardentehuis Ashiana ter vervanging van het toenmalige Lansigron
43. Opzetten van het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI).
44. Verlaging van de AOV gerechtigde leeftijd van 65 jaar naar 60 jaar.

Bij elke onderbreking van het proces van de revolutie door de oude politiek is ons land een aantal stappen achteruitgegaan in tijd. In de afgelopen vier jaren is ons land bijna weer terug bij 1975 en is rekolonisatie weer een feit. Op basis van de bovengenoemde 44 resultaten stellen wij u twee vragen:
1 Hoe zou Suriname er vandaag uitzien zonder 25 februari 1980?
2 Zou de oude politiek ontwikkeling voor Suriname hebben gebracht zonder 25 februari 1980?

Als u een rechtgeaarde Surinamer bent met het hart voor Suriname, dan mag u NDP het antwoord op deze vragen geven op 25 mei 2025.

De NDP dankt de groep van 16 militairen uit 1980 in de frontlinie voor de offers die zij tot vandaag genoodzaakt zijn te brengen. Wij bedanken zijn hun gezinnen en familieleden voor het voortdurend vertrouwen en niet aflatende doorzetting. Verder dankt de NDP de naaste militairen, burgers, progressieven en gelijk denkenden die vanaf 1980 de idealen voortzetten en wenst alle rechtgeaarde Surinamers een bezinningsvolle dag van de bevrijding en vernieuwing.

Wi mu seti kondre bun!

Nationale Democratische Partij

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May