NDP blikt terug op 25 februari 1980
Menigeen kan boeiende verhalen vertellen over de staatsgreep, terwijl een ander deel: de Surinaamse elite, de gevestigde orde en de belangenverdedigers, deze dag als negatief afschilderen. Zij die objectief zijn, weten dat 25 februari 1980 op het juiste moment in tijd kwam. De situatie in het land was geladen, waarbij belangen van een kleine groep en het buitenland werden verdedigd. In essentie kwam “revo” na herhaaldelijke confrontaties met de toenmalige machthebbers in de strijd om lotsverbetering. Als gevolg van de staatsgreep kwam er hoop op verandering bij de samenleving, omdat duidelijk werd wat de stootrichting zou zijn; de vernieuwing van: de politiek-bestuurlijke orde, de sociaalmaatschappelijke orde, de economische orde en de educatieve orde. De komst van Staatsolie, Huize Ashiana, Staatsziekenfonds en nog zoveel meer waren tastbaar. Ook aan het niet tastbare werd keihard gewerkt, namelijk het wegwerken van de in de jaren ’70 aangewakkerde rassenhaat en het nadrukkelijke verschil op de sociaalmaatschappelijke ladder. Vaak durft men niet hierover te praten, maar vandaag gaan wij die sluier wel lichten!
Door “revo” werd de balans en rust tussen Surinaamse bevolkingsgroepen in evenwicht gebracht. Vanaf voor de onafhankelijkheid was er een duidelijke scheiding merkbaar en een intense spanning voelbaar tussen bevolkingsgroepen. Dankzij de werkwijze van onder andere volkscomités leefden bevolkingsgroepen weer met elkaar en niet naast elkaar. Het werd zichtbaar in het land, in de revo kabinetten, maar ook doordat gemengde gezinnen gevormd werden. Ondertussen gingen deuren open voor alle Surinamers, niet alleen voor de elite groep en ‘the well-connected’. Er vond geleidelijke integratie en acceptatie plaats tussen de inkomens- en bevolkingsgroepen. De elementen van een natie ontstonden, terwijl vaderlandsliefde oprecht werd gestimuleerd.
Op een bepaald moment wil de 25 februari beweging deelnemen aan de verkiezingen van 1987, echter kon dat alleen als politieke partij. Het moment was daar dat de Nationale Democratische Partij werd opgericht vanuit de “revo denki”. Op het politieke speelveld stond aan de ene kant de NDP in al haar multi-etniciteit en vernieuwingsidealen en aan de andere kant stond de “oude politiek”, de welbekende Front partijen: de NPS, de VHP en de KTPI die het volk op dezelfde manier weer in hokjes verdeelde: voor elke etniciteit een partij. Erger nog: binnen die partijen wordt er gesproken over de Chineze tak of het Javaans presidium, enzovoorts!
NDP gaat bij elke regeerkans door met haar progressieve idealen. Haar presentatie van eenheid en multi-etniciteit is echt en niet cosmetisch gefabriceerd om stemmen te winnen. In de revo periode en in NDP regeerperiode zijn er fouten gemaakt, soms grote fouten, maar waar er gewerkt wordt, worden er wel fouten gemaakt. Nu, anno 2023, staat Suriname voor dezelfde uitdagingen als voor 25 februari 1980. En hoe komt dat? Het komt door de drang om de NDP te bestrijden; denkt u maar aan de gevleugelde uitspraak: “We gaan de NDP met wortel en tak uitroeien”. De huidige machthebbers voegen daden bij deze woorden, maar ze zijn niet bewust van de inherente gevolgen van hun daden. Nog nooit sinds de onafhankelijkheid hebben bevolkingsgroepen zo gespannen tegenover elkaar gestaan.
De regering van Suriname is niet bij machte om de eenheid te koesteren. Het huwelijk tussen de twee regeringsgroepen is niet in staat om op de “revo” manier een gemengd en harmonisch huwelijk te vormen. Er wordt niet gewerkt voor het volk. Men is bezig het groepsbelang te verdedigen of te behartigen, terwijl het overgrote deel van de gemeenschap lijdt onder bittere omstandigheden als ongebreidelde prijsverhogingen, de brandstof prijzenoorlog, klassenjustitie, onzekerheid, devaluatie, angst, racisme, discriminatie of stigmatisatie. Onbewust wordt de songtekst van Lucky Dube opgeroepen: ‘... they won’t build no schools anymore, all they build will be prison, prison….’.
Vandaag brengt de leider van de revolutie, Desire Delano Bouterse in de eerste plaats dank uit aan de groep van 16 militairen uit 1980 die samen in de frontlinie stonden, hun gezinnen en familieleden die tot vandaag lijden onder het opgeplakte stigma. Verder wordt dank uitgebracht aan de naaste militairen, burgers, progressieven en gelijkgerichten die vanaf het begin het proces ondersteunen.
De Nationale Democratische Partij vraagt dat we elkaar met respect behandelen en roept alle rechtgeaarde Surinamers op om de rechtvaardige strijd van bevrijding en vernieuwing voort te zetten.
Strey de fu Strey, un no sa frede!
Nationale Democratische Partij
Vandaag
-
12:49
Stemming en inhoud
-
10:47
'Ongeëvenaard' slangengif gemaakt
-
08:46
Regering investeert in inclusie, infrastructuur en rechtszekerheid
-
06:51
Gajadien: Scherpe woorden, maar geen spijt
-
04:52
Ook op deze zaterdag onweersbuien
-
02:54
VS bestempelt machtige Haïtiaanse bende als transnationale terroristengroep
-
00:57
Suriname zet met beleidsplan IOM stap naar gereguleerd migratiebeleid
-
00:00
RVI-programma gelanceerd: Staatsraad plaatst juridische kanttekeningen
Gisteren
- Het ongemakkelijke nationalisme van Gregory Rusland
- Tiener neergestoken na ruzie over voetbal op erf buurtbewoners
- Trump vervangt nationale veiligheidsadviseur Waltz met Rubio
- Suriname daalt op persvrijheidsindex van plek 28 naar plek 32
- DNA plant openbare vergadering over actuele kwesties
- CBvS en Bankiersvereniging verwerpen uitspraken Gajadien
- PCS-personeel in actie: 'Geen loon, geen werk'
- Man vermoordt vrouw en pleegt suicide in dorp Gakaba
- TotalEnergies boort nieuwe put in Blok 64
- Kortgedingrechter schorst SVB-verkiezing
- Inflatie in maart 2025: lichte stijging, voedselprijzen wisselend
- Open Brief aan de president en de Staatsraad
- Weinig wind, grote kans op regen
- Ter nagedachtenis aan 'Jules Albert Wijdenbosch'
- President: Oproepingskaart symbool democratie
- Na vertrek PL: VHP bevestigt toewijding aan regeerakkoord
Eergisteren
- Santokhi presenteert plannen voor tweede regeertermijn
- HVB: Leegstandsheffing om verval Paramaribo tegen te gaan
- FIFA: Rechterlijke inmenging in SVB-verkiezing leidt tot directe schorsing
- PL uit regering: Ramsaran en Somohardjo stappen op
- Rechtbank heeft VLS doelbewust gesaboteerd
- ABOP eert de arbeider op Wrokoman Dey
- SOVA: Advies over gefaseerde invoering NBW is genegeerd
- SWOS wil rechtvaardiger beleid voor Surinaamse werkenden
- Jachtincident loopt fataal af in Casipora-gebied
- Verwerking stembiljetten officieel gestart
- NDP: Strijd arbeidsvoorwaarden urgenter dan ooit
- President benadrukt inzet werkende mens op Dag van de Arbeid
- Chaos bij uitbetaling sociale uitkering Brokopondo
- Wake voor Adrianna Young gehouden te Waka Pasi
- VHP eert arbeiders als stille kracht economie
- Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
- Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
- Afwisselend bewolking en regen
- DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
- Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
- Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
- Column: Geen zuivere koffie
- Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi