Column: Borrelpraat no. 806
18 Feb, 23:13
foto


“Waar wringt die schoen bij die hele ophef rond dat huizenbouwproject van Pan America Real Estate? De pres weet het niet.”
“De schoen wringt bij de politiek getinte acties, mede ondersteund door zijn 'trouwe' coalitiepartner.”
“Maar waarom zou die coalitiepartner zoiets doen?”
“Omdat die misschien niet kan zien dat de andere partner met dit project, groot aan het scoren is.”
“Oke, dat de overheid geen woningen kan doen bouwen, dat merken we al jaren.”
“De president zegt dat er zeker 15 woningbouwprojecten van de vorige regering stil liggen in de bossen en struiken; dat is dus kapitaalvernietiging en daarover zegt niemand wat."
“Maar  ‘Die Van Chan’ is binnen een half jaar zowat klaargestoomd, met overheidssteun wel te verstaan. En daar vindt de anonieme klokkenluider dat de wet, nee, de overeenkomst is geschonden.”
“Ja, want in de overeenkomst, gesloten door de vorige regering,  stond dat de overheid de particulier met de nutsvoorzieningen zou ondersteunen; niet zozeer om dat deel te bekostigen.”
“Jeetje, dat wordt dan weer een juridisch getouwtrek: betekent 'ondersteunen' wel of niet financieel inkomen?”
“En nu heeft de overheid na wat interne dyugudyugu netjes 8 miljoen aan die particulier betaald, voor de kosten van nutsvoorziening die de ondernemer had voorgeschoten.”
“Kijk, hier zijn zware, slimme en sluwe kapitalisten aan de slag, die stoppen miljoenen erin en willen hun geld met rente terugkrijgen.”
“Mag dat dan niet?”
“Maar een andere slimmigheid is dat de koper al bij het betalen van die 10% aanbetaling meteen juridisch eigenaar wordt.”
“Waarom vindt u dat een slimmigheid, meester? Na het betalen van 10% ben ik meteen eigenaar van dat huis, dan heb ik mijn transportakte meteen.”
“Ja, een slimme verkoopstunt, maar dan is die verkavelaar klaar met jou en neemt de bank die schuld over en los je 20 jaar maximaal daar af.”
“Is dat slecht? Stel je lost per maand zo een srd 6.000 af, dat is tegenwoordig de huur voor een oude, vaak verwaarloosde soortgelijke woning. Nu is datzelfde geld jouw aflossing van een nieuw huis.”
“Yongu Jules, je lijkt wel een propagandist van Pan American. Maar als je meteen eigenaar bent, zal de bank er streng op toezien dat je aflost en het pand goed onderhoudt; het mag niet achteruitgaan in waarde, want als je niet aflost en eruit moet, moet de bank het pand voor een redelijk bedrag kunnen doorverkopen.”
“Maar is dit dan niet de oplossing voor ons enorme huisvestingsprobleem, vooral voor jonge, startende koppels?”
“Ik denk het ook, maar dan moeten beiden werken en aflossen. De eerste vijf jaren zijn wel zwaar, maar intussen woon je in je eigen huis en zolang je aflost, kan niemand je eruit zetten. Plus je gaat erin investeren: schutting bouwen, erf verder ophogen, planten in de tuin, terrasje van dievenijzer voorzien, garage bijbouwen, noem maar.”
“Maar dat idee om een particuliere orga samen met een bank te laten bouwen is niet nieuw en niet slecht. Wel moest je voorheen bij zulke bouwprojecten via een bank veelal 40% eigen inbreng hebben en dat was niet mals.”
“Maar door water en stroom en asfaltering te betalen, kon de overheid bedingen dat de huizen goedkoper worden verkocht.”
“Nog altijd te duur voor de kleine man en vooral de alleenstaande kleine vrouw met kinderen.”
 “Klopt, maar als op deze manier velen die het wel kunnen aanbetalen en  aflossen uit de woonruimten trekken waarin ze nu opgepropt zitten of heel duur huur betalen, dan komt woonruimte vrij en kunnen de huurprijzen droppen.”
“Maar waarom is er vanuit een coalitiepartij met anonieme klokken luid geluid, terwijl een topper van die coalitiepartij zelf een van die pan American houses voor een liefje heeft gekocht?”
“Misschien wilde hij als kawolasiepartner een paar gratis krijgen om sinterklaas te gaan spelen.”
“Jammer dat er een van de kleinere huizen werd getoond in die nieuwsfilm op Sterrennieuws; ik had graag een van de grotere voorop van binnen willen zien.”
“Zijn de huizen, gezien de beschikbaarheid van warm water, ook niet gericht op vele potentiële kopers uit het buitenland, die hier een huis zoeken om te overwinteren?”
“Of om uit te wijken als daar in Europa de bom barst, want Duitsland is zich stevig aan het bewapenen tegen Rusland.”
“En Poetin ruimt alle tegenstanders uit de weg, laatst nog, poti, die Navalny.”
“Voor mij een held die eeuwig zal leven!”
“Wat wil dit volgens u zeggen meester?”
“Dat Poetin gaat ‘moven’ op het militair schaakbord. Waar, is de vraag, want in Oekraïne is hij vastgelopen. Misschien gaat hij het via Wit-Rusland proberen.”
“Maar om terug te komen op Pan American, lijkt die hele ophef rond dat dossier van die anonieme klokkenluider niet een beetje politiek opgeblazen?”
“Ik weet het niet, het kan, want niet alles van deze regering is corrupt en fout.”
“Maken velen dan misschien zo een ophef tegen alles van deze regering, omdat ze niet kunnen zien dat deze politieke groep Hindost..., sorry, ik bedoel dat deze mensen die op de president lijken, alleen 'hun groep' bevoordelen? Maar dat is toch een traditie in ons land.”
“Praat de fout van de ene diezelfde fout van de andere goed?”
“Natuurlijk niet, maar nu zij het doen, is het opeens superfout. Waarom deze etnisch getinte jaloezie?”
“Misschien omdat er hiermee aangetoond wordt dat de huidige regeerders het,  ondanks alle tegenwerking en kos’kosi wan soort fasi toch beter doen dan de vorige en vorigen. En dat kunnen sommige 'anderen' niet verdragen; alleen zij zijn beter.”
 “Ach nee, dat zal het niet zijn, nee, dat geloof ik niet.”
“Je kan geloven wat je wil, maar de realiteit liegt er niet om. In plaats dat men de goede dingen van elkaar leert, maken we elkaar uit een soort van primitieve dorpsjaloezie eerder kapot. En dan klaagt men steen en been dat dit land niet vooruit komt.”
“Een hand met vijf stevige en prachtig gevormde vingers komt niet tot daden als die vingers elkaar maar tegenwerken. De ene vinger vindt dat hij beter is dan alle andere, de andere voelt zich gekleineerd, een andere vindt dat de ene stinkt, de kleinste vinger wordt over het hoofd gezien enzo.”
“Klopt, en iedereen klaagt en scheldt maar in plaats van de vingers ineen te slaan en aan te pakken. Intussen gaan anderen er maar met onze rijkdommen vandoor.”
“Een toast op de hand die aanpakt, al zijn z'n vingers nog zo verschillend.’
“Ja, daar toast ik ook op.”
“Proost.”
 
Rappa
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July