Hugo Essed: Alle vertrouwen dat vonnis wordt uitgevoerd
21 Dec, 01:33
foto
De advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, in gesprek met journalisten. Hij verwacht dat het vonnis door het Openbaar Ministerie zal worden uitgevoerd. (Foto: René Gompers)


"Als iemand bij vonnis is veroordeeld en dat vonnis is een eindvonnis, dan moet het Openbaar Ministerie het vonnis uitvoeren. En dat zal ook gebeuren." Daar is de advocaat van de nabestaanden van het 8 Decemberstrafproces, Hugo Essed, zeker van. Hij heeft alle vertrouwen in het Openbaar Ministerie.

Hij merkt op dat het Hof van Justitie niet alleen de vonnissen heeft bevestigd, maar dat het Hof de gronden waarop die vonnissen zijn gewezen, ook heeft aangevuld. "En het is niet mals wat het Hof heeft aangegeven als aanvullende gronden."

Resumerend zegt Essed: "Met name de ellende die deze moordenaars hebben aangericht, de ellende voor de families van de slachtoffers, de ellende voor de samenleving. In feite heeft het Hof overwogen dat Bouterse in ieder geval levenslang zou moeten krijgen, maar gezien zijn leeftijd zegt het Hof, houden ze het op 20 jaren."

Ofschoon iedereen gratie mag vragen, denkt Essed niet dat Bouterse ervoor zal opteren. Advocaat Irvin Kanhai liet gisteren al doorschemeren dat hij geen gratie gaat vragen. Essed zegt dat hij niet denkt dat dit Hof een positief advies gaat geven voor gratie. En de president heeft al gezegd dat hij het advies van het Hof zal opvolgen bij een gratie-verzoek. Het is de president die beslist over gratieverzoeken. "Het Hof was overduidelijk. Dus ook die weg is een doodlopende."

Het moest volgens hem allemaal veel sneller geschieden met het proces, maar uiteindelijk is Essed tevreden met het eindresultaat. "Vrouwe Justitia staat weer recht overeind en haar sokkel is nu aard- en nagelvast in de Surinaamse bodem."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May