Column: Geen kuddegedrag op Sociale Zaken
12 Dec, 00:59
foto


Minister/politicus Bronto heeft blijkbaar het gedrag van olifanten goed bestudeerd. Zij leven in een kudde en tonen een enorme sociale kracht - waar de PL voor staat - door voor elkaar te zorgen. Zij kiezen voor hun soort. Dat doen andere dieren ook. De olifantenleider is blijkbaar erg geschrokken van de taal die de minister op het politieke podium uitte. Mensen stemmen op wie ze lijken en zo is het ook in het dierenrijk, want soort zoekt soort op, weet Bronto.

Bronto en koning Bravo, die ook vicepresident is van de Republiek Suriname, waren behoorlijk op de etnische toer en het kan ze niet schelen wat mensen ervan vinden. De ABOP en PL richten hun blikken op de volgende verkiezingen. Zij willen niet 28 zetels, zoals de VHP wilde, maar gelijk twee derde meerderheid om de regering te kunnen vormen. Volgens padre Somo zijn er 100.000 mensen die op ABOP en PL lijken. Hij wil voor de zoveelste keer een politieke verlenging om zijn volk te leiden naar grazige weiden. Het is niet gelukt met Front, Nieuw Front, NDP, VHP, dus dan maar op eigen kracht via etnische lijnen.

Chan heeft blijkbaar de boodschap begrepen, want hij wordt aangevallen door zijn eigen partners. Het was niet zo slim van de VHP om koning Albert te sturen om de felicitatieboodschap uit te spreken namens de president. Twee koningen op één politiek podium, maakt dat het paard op het schaakbord gaat steigeren. Als bloeddorstige muskieten werd de olifant bestookt. Bronto vergat even dat hij minister is. Hij heeft als het paard op het slagveld rare sprongen gemaakt en koning Albert uitgelegd dat de stoere leiders van de combinatie ook oorlog kunnen voeren. PL heeft zich ferm uitgelaten over Israëls rol in Gaza. En buurland Guyana moet zich ook koest houden, en Suriname als goede buur behouden. Koning Albert moet internationaal weer heel wat uitleggen na deze uitspraken.

Ines Pané, de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, heeft bij haar beëdiging te horen gekregen dat ze continu op de vingers gekeken zal worden, want ze mag niet op sleeptouw genomen worden om op de etnische toer te gaan. Dit ministerie is een belangrijke schakel bij het winnen van de verkiezingen. Er zullen weer heel wat pakketten, monikarta's, ziektekostenpasjes, onderstand, steun voor minder draagkrachtigen... verdeeld worden met het oog op de verkiezingen. Daarom had ABOP het ministerie voor een jaar geleend aan partner PL, die drie jaar het bewind heeft kunnen voeren. 

Gisteren mocht de minister feest vieren, maar vandaag moet ze zich aanmelden bij de hoogste baas. Hij heeft een technisch team klaar om het sociaal programma goed in de gaten te houden. De minister zal haar werk moeten uitvoeren onder toeziend oog van de president, want hij weet hoe het kuddegedrag werkt. Hij gaat niet toestaan dat de ABOP en PL achterban voorgetrokken zal worden en zeker niet ten koste van zijn eigen kudde.

En intussen heeft het land 18 ministers en 17 portefeuilles. Ramsaran mocht niet gelijk naar TCT, want het blijkt toch moeilijk te zijn om afscheid te nemen van minister Albert Jubithana, maar woensdag is het dan eindelijk zover. Hij heeft zijn partijkleuren eer aandoend, een rood rapport gekregen over de uitvoering van het sociale programma. Maar hij mag toch doorstromen, zoals dat bij Onderwijs gebeurt. Uraiqit hoeft niet meer het partijgebouw van PL schoon te gaan wassen na het grote feest van zaterdag.

Nita Ramcharan

Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July