Assembleevergadering ontaard; krachttermen en schorsingen
28 Nov, 00:00
foto
Fungerend Assembleevoorzitter Harriët Ramdien vraagt de Assembleeleden Mahinder Jogi (VHP) en Melvin Bouva (NDP) de vergaderzaal te verlaten.


Het tweede deel van de algemene politieke beschouwingen is maandag compleet ontaard in De Nationale Assembee. Nadat president Chan Santokhi aan het woord is geweest, was het de beurt aan het parlement in de tweede ronde. Deze kenmerkte zich door persoonlijke aantijgingen van het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan het adres van de NPS-fractie. Hierop diende NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland hem van repliek. De vergadering ontaardde in geschreeuw over en weer.

Na een zoveelste schorsing, waarbij Jogi tijdens de vergadering buiten de microfoon krachttermen had gebruikt, vroeg fungerend Assembleevoorzitter Harriët Ramdien, de leden Jogi en Melvin Bouva (NDP) om de zaal te verlaten. Zij voerde aan dat geen enkele ontoelaatbare handeling geaccepteerd zal worden. Het gaat om een gedragscode die is afgesproken. Deze zal ze hanteren, ongeacht om wie het gaat.

Ramdien heeft informatie gekregen over krachttermen die Jogi heeft gebruikt. In haar bijzijn, bij de voorzitterstafel, heeft Bouva krachttermen gebruikt. Daarom vroeg zij beide Assembleeleden de vergaderzaal te verlaten. Zij schorste de vergadering onder luid protest van de oppositie. Na een lange schorsing heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee kort meegedeeld dat de vergadering wordt verdaagd naar dinsdag. Bouva was op dat moment gewoon in 's lands vergaderzaal.

Bouva om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij niet heeft uitgescholden tijdens de vergadering. Het komt vaak voor dat leden zich emotioneel uitlaten en dat er krachttermen vallen, maar dit was niet tijdens de vergadering het geval. Bouva zegt dat hij de VHP-fractieleider Asis Gajadien in krachtige termen heeft uitgelegd dat hij niet de baas is. Gajadien zegt desgevraagd dat terwijl de vergadering nog gaande was, leden naar de voorzitterstafel waren gelopen. Hij heeft de voorzitter gevraagd om door te vergaderen en wie zich niet wil houden aan de regels eruit gezet moet worden. Toen heeft Bouva hem uitgescholden, beweert Gajadien. Bouva voert aan dat de vergadering al geschorst was.

In een schorsing is nog naar het beeld gekeken. Daaruit blijkt volgens Bouva niet dat hij krachttermen heeft gebruikt tijdens de vergadering. Gajadien zegt dat er toen geen geluid was. In elk geval was Bouva in de vergaderzaal toen Bee de vergadering verdaagde naar dinsdag. Bouva voert aan dat Jogi de voorzitter heeft uitgescholden tijdens de vergadering. Velen hebben dat gehoord. Omdat Jogi uit de vergadering moest, heeft men een reden gezocht om hem ook eruit te zetten, maar hiertegen is er heftig geprotesteerd. Volgens de volksvertegenwoordiger is een compromis bereikt en besloten is dinsdag met frisse moed van start te gaan met de vergadering. "Ik ben dinsdag weer in de vergadering net als maandag, van begin tot eind".
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February