Column: Geduld
19 Oct, 00:59
foto
Suriname eindigt op de derde plek en blijft in League A.


De Surinaamse mannenvoetbalselectie heeft in de Oktober-window van de FIFA een betere beurt gemaakt en wist uit twee competitiewedstrijden vier punten te pakken in de Concacaf Nations League. In de afgewerkte wedstrijden hebben we een team gezien dat in staat is met vrij groot gemak achter de verdediging van de tegenstander te komen. Echter heeft de aanvalslinie in de wedstrijd tegen Haïti nagelaten om de drie punten veilig te stellen. Dit verzuim is ruimschoots goedgemaakt in het treffen tegen Grenada, waarin alle linies een uitstekende job hebben verricht en de drie punten met groot machtsvertoon binnen werden gehaald. Hierdoor eindigt Natio met een totaal van vijf punten, waardoor een langer verblijf in groep A van de Nations League veilig werd gesteld, maar het meedingen naar de volgende editie van de Copa America, helaas niet meer mogelijk is.

Gezien het geleverde spel in de afgelopen twee wedstrijden, is het erg jammer dat Natio zich niet heeft kunnen plaatsen voor de kwartfinale, waarin geknokt zou moeten worden om een felbegeerde plek voor de Copa America. Die wedstrijden zouden Natio de ruimte bieden om gedurende langere tijd bij elkaar te zijn en dus beter op elkaar ingespeeld te raken waardoor het team verder zou groeien, zodat het er kan staan tijdens de WK-kwalificatie wedstrijden. We komen er dus niet onder uit dat het grijpen naast een ticket voor de kwartfinales een gemiste kans is. Echter heeft Natio vooral in de laatste wedstrijd een visitekaartje afgegeven, dus misschien wordt Suriname door één van de landen die in de kwartfinales zit gevraagd om als trainingspartner te dienen in de komende oefeninterlandperiode. 

Indien Natio niet gevraagd wordt, moet de SVB in ieder geval ervoor zorgen dat de interlandperiode van November niet onbenut gelaten wordt. Zoals de bondscoach herhaaldelijk aangeeft, zit Natio in een proces en het afwerken van oefenwedstrijden is een wezenlijk deel van dat proces, zodat waar nodig tijdig bijgestuurd kan worden. Dat de lijnen van het proces zich beginnen af te tekenen, kan door niemand ontkend worden, echter is er geduld vereist zodat ongestoord gewerkt kan worden aan een team dat structureel daden stelt. Successen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van doelgerichte inspanningen.

Het is gebleken dat Winter een sterke persoonlijkheid heeft en zich niet de les laat lezen door anderen die de job niet toegewezen gekregen hebben en misschien zelf nooit hebben gevoetbald of voor een spelersgroep hebben gestaan. De bondscoach is op basis van zijn deskundigheid binnengehaald en mag ook bogen op een flinke dosis ervaring als speler, dus is hij de autoriteit als het aankomt op het beoordelen of een voetballer al dan niet gebruikt kan worden. Opvallend is dat het spelerscollectief schijnt te bloeien onder zijn bewind. Er werd met plezier gevoetbald en het succes is het resultaat van een collectieve inspanning, dus ook van spelers die weinig of geen speelminuten hebben gemaakt. We moeten er voor waken dat er tweedracht gezaaid wordt, want een Latijns gezegde luidt ‘Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur’ hetgeen inhoudt dat je door eendracht kan groeien, terwijl door tweedracht de grootsten ten onder gaan. Laten alle actoren geduld betrachten en het trainerscollectief de ruimte geven om het proces zo deskundig mogelijk te begeleiden.

Mireille Hoepel
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November