Overstromingen in New York City 'het nieuwe normaal'
01 Oct, 06:51
foto
Een passagier spreekt met de bestuurder van een voertuig dat vastzit in vervuild water in Sapphire Street in the Hole, een van de laagste buurten in New York City, VS. (Foto: Reuters)


Hevige regenbuien die vrijdag in New York City plotselinge overstromingen veroorzaakten, weerspiegelen een "nieuw normaal' als gevolg van de gevolgen van de klimaatverandering, waarschuwde de New Yorkse gouverneur Kathy Hochul zaterdag, toen de stad begon te drogen na een van de natste dagen ooit.

In sommige delen van de dichtstbevolkte stad van de VS viel bijna twintig centimeter regen, genoeg om een zeeleeuw in de Central Park Zoo in staat te stellen kort uit de grenzen van haar zwembad te zwemmen.

Terwijl het risico op overstromingen in de stad zaterdagmiddag was afgenomen, zei een gemeenteziekenhuis in de wijk Brooklyn dat het alle patiënten en personeel zou evacueren na een stroomstoring op vrijdag.

NYC Health + Hospitals/Woodhull was na de wijkstoring van vrijdag overgestapt op noodstroomvoorziening, maar voor reparaties moet de stroom een aantal dagen volledig worden uitgeschakeld, zeiden ziekenhuisfunctionarissen. De faciliteit bracht zaterdag zijn 120 patiënten over naar andere ziekenhuizen, een proces dat naar verwachting acht uur zou duren.

De hevige regenval veranderde sommige straten in rivieren, waardoor bussen en auto's urenlang vastliepen, en sommige metro- en forensenspoorlijnen werden gedwongen stil te leggen. Vluchten werden vertraagd of geannuleerd en één terminal op LaGuardia Airport werd geëvacueerd.

"Dit is helaas wat we moeten verwachten als het nieuwe normaal", zei Hochul.

De noodtoestand, die een snellere toewijzing van middelen mogelijk maakt om een crisis het hoofd te bieden, zal de komende zes dagen van kracht blijven, zei Hochul. Er zijn geen doden gevallen als gevolg van de storm.

President Joe Biden werd vrijdag en zaterdag ingelicht over de overstromingen en de Federal Emergency Management Agency was volgens het Witte Huis bereid om te helpen indien nodig.
Advertenties

Friday 01 December
Thursday 30 November
Wednesday 29 November