Directoraat Cultuur bezorgd over niet melden vondsten
01 Oct, 00:58
foto
Er zijn graafwerkzaamheden gaande voor de bouw van een vergaderzaal van DNA zonder melding. Daar zijn objecten verzameld die historische waarde hebben.


De Archeologische Dienst van het Directoraat Cultuur is bezorgd over de vele graafwerkzaamheden die zowel in Paramaribo als in het binnenland plaatsvinden waarbij vondsten worden gedaan zonder dat hierover melding wordt gedaan. Volgens bepalingen opgenomen in Monumentenwet 2002, artikel 21 moet vondsten die gedaan worden tijdens grondverstorende werkzaamheden altijd worden doorgegeven. Het gaat onder andere bij landbouwactiviteit, aanleg van kokers, wegen, of mijnbouwactiviteiten, zegt Irene Meulenberg van de Archeologische Dienst.

Uit rondgang blijkt dat veel Surinamers wel objecten hebben gevonden van vroeger, maar deze niet gaan melden bij de autoriteiten. Hierdoor verdwijnen objecten in privécollecties. Daarnaast schijnt er een levendige handel in archeologische objecten te zijn. De gepolijste bijlen gemaakt door Inheemsen, in de volksmond 'donderstenen', worden verkocht om te gebruiken tijdens rituelen van binnenlandbewoners.

Cultuurdirecteur Roseline Daan is gerapporteerd dat bepaalde objecten het land worden uit gesmokkeld en in Frans-Guyana en Brazilië verkocht. De noodkreet waarbij aandacht wordt gevraagd van de overheid is al sinds jaren. Archeologische richtlijnen en andere regels die dienen voor bescherming van de objecten moeten met spoed aandacht krijgen van de desbetreffende autoriteiten. "Gebeurt dat niet gaat op deze manier stukjes geschiedenis verloren", jammert Daan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May