Hollywood-schrijvers beëindigen staking van vijf maanden
27 Sep, 10:52
foto
Na bijna vijf maanden hebben de Hollywood-schrijvers besloten hun actie te beëindigen.


Hollywood-schrijvers hebben hun staking, na bijna vijf maanden, om middernacht beëindigd. De Writers Guild of America (WGA) zei in een verklaring dat vakbondsleiders "unaniem hebben gestemd om het straatverbod op te heffen en de staking te beëindigen".

De 11.500 leden zullen vervolgens stemmen over de vraag of ze een driejarige overeenkomst goedkeuren die loonsverhogingen en bescherming biedt rond het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Bij een apart dispuut zijn acteurs betrokken, die ook in staking zijn.

De staking van de schrijvers begon op 2 mei, waar leden van de Screen Actors Guild (SAG) zich op 13 juli bij aansloten, waardoor het de langste staking in Hollywood in decennia was. Ze staakten om een geschil over de lonen en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de sector.

Volgens een schatting van Kevin Klowden, econoom van het Milken Institute, heeft het de Amerikaanse economie ongeveer 5 miljard dollar gekost.

Het geschil heeft veel van Amerika's topshows stilgelegd, waaronder Billions, The Handmaid's Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, The Last of Us, Stranger Things, Abbott Elementary en verschillende talkshows overdag en laat op de avond.

Sommigen van hen kunnen nu terugkeren in de ether terwijl Bill Maher, presentator van HBO's 'Real Time', op sociale media post dat hij vanaf vrijdag terug zal zijn met nieuwe afleveringen.

Eerder deze week zeiden scenarioschrijvers dat ze een voorlopige deal hadden bereikt met studiobazen, hoewel er geen details werden gegeven.

Het einde van de WGA-staking zorgt er echter niet voor dat Hollywood weer normaal wordt, aangezien de acteursvakbond die in juli wegliep, nog steeds staakt.

Net als schrijvers proberen acteurs de lonen, de arbeidsomstandigheden en de gezondheids- en pensioenuitkeringen te verbeteren. Ze willen ook graag vangrails opzetten voor het gebruik van kunstmatige intelligentie in toekomstige televisie- en filmproducties.

De doorbraak van de WGA zou als voorbeeld kunnen dienen voor SAG-AFTRA om zijn eigen deal met Hollywood-studio's op te stellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May