Paraguay wil Mercosur-EU-deal tegen december
26 Sep, 14:50
foto
Santiago Pena heeft snds hij in augustus aantrad als president van Paraguay de voortgang van de gesprekken tussen Mercosur en EU bekritiseerd. (Foto: Reuters)


De Paraguayaanse president Santiago Pena zei maandag dat hij de onderhandelingen tussen Mercosur en de Europese Unie (EU) zal afbreken als de partijen geen akkoord bereiken vóór 6 december, wanneer Brazilië het presidentschap van het blok aan Paraguay zal overdragen.

Pena heeft kritiek geuit op de voortgang van de gesprekken tussen de twee handelsblokken sinds hij in augustus aantrad. Een week voordat hij werd beëdigd, zei hij tegen Reuters dat de EU via haar voorstellen had aangetoond dat zij geen duidelijk belang had om vooruitgang te boeken.

De deal tussen Mercosur – het handelsblok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay – en de EU stuitte in 2019 op haken en ogen na een zogenaamde side letter van de EU die milieuwaarborgen eiste.

Pena heeft eerder kritiek geuit op het addendum, en Mercosur heeft medio september een tegenvoorstel ingediend bij de sideletter.

De Paraguayaanse leider zei dat hij de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva vorige week tijdens een bijeenkomst in New York, waar ze naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties reisden, had verteld dat hij van plan was alternatieve opties te zoeken.

"Als hij niet sluit, ga ik de gesprekken het komende semester niet voortzetten", vertelde Pena op een persconferentie, eraan toevoegend dat hij de tijd zou besteden aan het zoeken naar handelsovereenkomsten met andere regio's.

"Ik ben er zeker van dat we zeer snel een akkoord zullen bereiken met andere regio’s", voegde hij eraan toe, wijzend op Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten als potentiële handelspartners.

Lula en EU-ambassadeur in Paraguay, Javier Garcia de Viedma, hebben gezegd dat zij geloven dat een overeenkomst tussen de EU en Mercosur tegen eind 2023 haalbaar is.

"Ik denk dat we er heel dichtbij zijn", zei Garcia de Viedma maandag tegen verslaggevers. "Als er politieke wil is van de onderhandelaars, denk ik dat we daar eind dit jaar in zullen slagen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May