Minister Mac Andrew: Migratiestromen in goede banen leiden
15 Sep, 08:44
foto
Vlnr:  Etienne Etman (directeur SPWE), Ruth Barron (IOM Suriname), Steven Mac Andrew (minister AWJ), Jan Wegdam (Team leader Migration Management IOM Suriname), Joeri Arion (Project Manager IOM), Naomi Esajas- Friperson (onderdirecteur Arbeidsmarkt AWJ).


“Suriname wordt geconfronteerd met unieke migratiestromen en uitdagingen.” Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken(AWJ), heeft afgelopen week bij een ontmoeting met een delegatie van the International Organization for Migration (IOM) Suriname, de nadruk gelegd op het in goede banen leiden van deze migratiestromen naar het land.  

De delegatie van het IOM, onder leiding van Jan Wegdam, Team leader Migration Management bij het IOM Suriname, vindt het belangrijk dat Suriname de kansen ziet die migratie met zich meebrengt, maar ook de complicaties kent. Joeri Arion en Ruth Barron maakten deel uit van de IOM-afvaardiging.

Mac Andrew ging in op onregelmatigheden die zich voordoen bij de migratie naar Suriname. Hij noemde gevallen van personen die legaal, maar ook illegaal het land binnen komen en hier aan het werk worden gezet. Mac Andrew heeft een uitgesproken visie over migranten op de arbeidsmarkt, schrijft de voorlichting van AWJ. Hij heeft daarom ook de nodige inspanning gepleegd om personen binnen AWJ de nodige kennis over arbeidsmigratie te laten opdoen, om onregelmatigheden binnen de arbeidsmarkt te kunnen herkennen.

Vanuit de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE), een werkarm van het ministerie, en het onderdirectoraat Arbeidsmarkt, worden inductie cursussen verzorgd aan vreemdelingen voor wie een werkvergunning wordt aangevraagd. De focus van de cursussen is primair om vreemdelingen te helpen hun weg te vinden in geval zij worden geconfronteerd met misstanden. Bij de Directe Bemiddeling van de Arbeidsmarkt kunnen werkzoekenden worden gelinkt aan vacatures.   

Het IOM Suriname staat achter het ontwikkelen van een nationale migratiestrategie, waarbij de doelen en prioriteiten met betrekking tot het migratiebeleid worden vastgelegd. Er moet hierbij eveneens aandacht worden besteed aan mentale gezondheid, mentale begeleiding en psychosociale zorg aan migranten die vanuit verschillende landen naar Suriname migreren, geeft AWJ aan.
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April