ABOP wijst op belang natievorming
01 Jul, 11:23
foto


160 jaar geleden is het vandaag dat Nederland de slavernij in Suriname heeft afgeschaft. De Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP) staat er echter ook bij stil dat de eigenlijke vrijheid van de tot slaafgemaakten op 1 juli 1873 plaatsvond, omdat na de formele afschaffing van de slavernij de slaven nog 10 jaar onder toezicht hebben moeten werken op de plantages. Onder zeer erbarmelijke situaties werd het zware werk verricht om de zo gewilde producten te exporteren naar Europa.

Ongeoorloofd beroofd worden van je vrijheid kan nooit goed zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk zal dit gevolgen hebben. Dit is heden ten dage nog steeds te merken. Nakomelingen van de slaven hebben tot op heden de gevolgen overgehouden van deze zeer donkere periode in onze geschiedenis. Vrij zijn is het hoogste goed dat je kan hebben als mens.

Dat er sinds kort een positieve doorbraak is in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname, stemt de ABOP goed. Dit zal bijdragen tot het proces van heling. Een stap in de goede richting, maar wij weten dat er veel meer gedaan zal moeten worden om de zogeheten 'Gouden Eeuw' van de kolonisator enigszins te verzachten voor de nazaten van de slaven.

Voor de natievorming is het heel belangrijk dat wij als Surinamers beseffen dat de contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname zijn gehaald het zware werk hebben gedaan bijkans onder dezelfde omstandigheden als de tot slaafgemaakten. Dat hebben wij gemeen met elkaar. Als wij dat beseffen, zal er geen wig tussen ons te drijven zijn en gaan wij gebroederlijk verder met de ontwikkeling van dit land.  
De ABOP wenst eenieder een bezinningsvolle Manspasi Dei toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May