Dijksteel en Wolfjager begraven; zaak tot de bodem onderzoeken
De begrafenis was zaterdag in Cabendadorp in het district Para. Tussen de dorpelingen bevonden zich enkele hoge gasten onder wie Assembleelid Edward Belfort, ex-president Desi Bouterse en minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. Sprekers hebben benadrukt dat de strijd om de grondenrechten van Inheemsen niet eindigt met de dood van Dijksteel en Wolfjager. “Ze hebben de hoogste prijs betaald,” wordt er aangegeven. Daarom zal de overwinning sneller komen. De samenleving is nu meer dan ooit op de hoogte over wat er met de Inheemsen in hun woon- en leefgebieden gebeurd en volgt alles op de voet.
Nabestaanden hebben met “een lach en een traan” over de gevallen ‘verzetstrijders’ verteld. Beiden blijken zeer gewaardeerd te zijn en hebben zich tijdens hun leven enorm ingezet voor het grondenrechtenvraagstuk. Jaar in jaar uit hebben zij onder andere petities ingediend en acties gevoerd om “regering op regering” zover te krijgen om het probleem op te lossen. Maar de situatie werd alleen maar erger. Gronden werden en worden steeds vaker zonder medeweten van de bewoners aan derden uitgegeven, veelal voor houtconcessies. Het is zo erg dat men verboden wordt te jagen in de eigen bossen, ook het water in de omgeving wordt ernstig vervuild, men wordt gewoon verdreven deelt men mee.
Op 2 mei is de kruik gebarsten. Het duo en andere mannen hebben auto’s, houttrucks en een politiepost in brand gestoken, hebben ambtenaren gegijzeld, en zijn in een vuurgevecht verwikkeld geraakt. De aanvallers zijn opgepakt. Dijksteel en Wolfjager zouden volgens een politieverklaring tijdens een vuurgevecht zijn doodgeschoten. Maar bij het zien van de lijken, getuigenverklaringen en foto’s zijn er bij de families ernstige twijfels ontstaan over de doodsoorzaak. Ze stellen dat de mannen standrechtelijk zijn geëxecuteerd.
“Het onrecht dat mijn oom is aangedaan moet tot de bodem worden onderzocht,” pleit Melinda Gooding, nabestaande van Wolfjager. “De reden dat wij 53 dagen hebben gewacht met begraven is omdat Martinus en Ivanildo op zeer wrede wijze om het leven zijn gekomen. We gaan tot het einde strijden, om de onderste steen boven te krijgen.” Het Openbaar Ministerie heeft nu eindelijk ook ingezien dat er meer onderzoek verricht moet worden.
Lloyd Read, vertegenwoordiger van het Inheems Kollectief Suriname (IKSUR) deelt mee dat de families de bijdrage van de regering voor de begrafenis en alles daaromheen, heeft afgeslagen. “Weet je wat er zou gebeuren als we dat hadden aanvaard?” merkt hij op. “De hele Inheemse gemeenschap begrijpt dat we het niet konden accepteren. No wan sma e behandel unu tap so wan... so wan…fasi.” De families willen dat de president de namen zuivert van de gevallenen, deelt Read mee. “Y’e meki bari na DNA, doe uitspraak dat na terrorist, na crimineel. Hoe is dan de toegezegde bijdrage in lijn met die beschuldigingen, terwijl het OM nog bezig is met het onderzoek?”
Vandaag
Gisteren
- Nieuwe Indonesische ambassadeur wil band met Suriname versterken
- Eijk neemt voorzittershamer over van Atompai
- Weer vervallen producten in supermarkten aangetroffen
- Politiebond hekelt politieke bevorderingen binnen KPS
- 'Het moet anders', zegt het nieuwe regeerakkoord
- Operatieafdeling Diakonessenhuis buiten werking door technische storing
- Regering en Ravaksur akkoord over belastingvoorzieningen
- Parmessar wordt zaterdag beëdigd
- 'Armoedebestrijding moet gestructureerde aanpak krijgen'
- VES: Hervorming gezondheidszorg: Kans op echte verandering onder vrouwelijk leiderschap
- Juridische status Production Sharing Contract: hybride model met stevige publieke garanties
- Vandaag veel meer zon, regen neemt af
- Simons: Geen verdere onderhandelingen in coalitie, ook niet met VHP
- Column: Geduld!
- Inflatie laag, maar prijsdruk blijft voelbaar in specifieke sectoren
Eergisteren
- Verbod vervreemding Surinaams grondgebied
- Drive-by shooting aan de Kwartetstraat: man in buik geraakt
- Surinames bijdrage aan mondiale klimaatbeleid belicht op expo
- Voor derde keer regeerakkoord getekend; zonder voorbehoud
- Suriname sluit zich aan bij mondiale alliantie voor bescherming grote katachtigen
- Brunswijk tekent alsnog regeerakkoord vanmiddag
- Nee, het gaat niet altijd om geld
- Politie pakt bende auto-inbrekers op bij Wijdenboschbrug
- NAVO wil Europese eenheid én Trumps steun behouden
- Nieuw tijdperk voor Suriname
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije
- Momenten van zon, maar ook onweersbuien
- Beperkt effect VS-bombardement op Iraanse nucleaire sites
- OW niet in staat kapot weggedeelte van Van ’t Hogerhuysstraat te repareren
- Plein aanvaardt verkiezing na intrekking door Patricia Etnel