Janet Yellen: VS kan tegen 1 juni schuldenplafond bereiken
02 May 2023, 06:51
foto
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dringt er bij het Congres op aan om 'zo snel mogelijk' te handelen. (Getty Images)


De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd dat de VS op 1 juni zonder geld kan komen te zitten als het Congres er niet in slaagt het schuldenplafond te verhogen of op te schorten. Het bereiken van het schuldplafond zou betekenen dat de overheid geen geld meer kan lenen.

Maandag drong Yellen er bij het Congres op aan om "zo snel mogelijk" te handelen om de limiet van US$ 31,4 biljoen aan te pakken.

President Biden belegt op 9 mei een bijeenkomst met congresleiders over de kwestie.

Het schuldplafond is sinds 1960 78 keer verhoogd, verlengd of herzien.

Een faillissement - wat de eerste in de geschiedenis van de VS zou zijn - zou de wereldwijde financiële markten op zijn kop kunnen zetten en het vertrouwen in de VS kunnen schaden.

In een brief aan leden van het Congres op dinsdag zei Yellen: "We hebben geleerd van eerdere impasses over de schuldlimiet, dat wachten tot het laatste moment om de schuldlimiet op te schorten of te verhogen, het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument ernstig kan schaden, het wantrouwen op korte termijn kan verhogen financieringskosten voor de belastingbetaler, en een negatieve invloed hebben op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten."

Yellen voegde eraan toe dat het onmogelijk is om met zekerheid te weten wanneer de VS precies zonder geld komt te zitten.

Haar aankondiging kwam op dezelfde dag dat het Congressional Budget Office (CBO) meldde dat er een "aanzienlijk groter risico bestaat dat de schatkist begin juni geen geld meer heeft".

"De verwachte uitputtingsdatum blijft echter onzeker, omdat de timing en het bedrag van de inkomsteninningen en -uitgaven in de komende weken moeilijk te voorspellen zijn", aldus het CBO-rapport.

De Schatkist is van plan om tot het einde van het in juni eindigende kwartaal meer leningen aan te gaan, tot een totaal van ongeveer US$ 726 miljard - ongeveer US$ 449 miljard meer dan eerder dit jaar werd verwacht. Ambtenaren hebben gezegd dat dit deels te wijten is aan lager dan verwachte ontvangsten uit de inkomstenbelasting, hogere overheidsuitgaven en een kassaldo aan het begin van het kwartaal dat lager was dan verwacht.

In een gezamenlijke verklaring op maandag zeiden de meerderheidsleider van de Democratische Senaat Chuck Schumer en de Democratische leider van het Huis, Hakeem Jeffries, dat de VS "niet de luxe heeft om tot 1 juni te wachten om samen te komen, een schone rekening goed te keuren om een wanbetaling te voorkomen en catastrofale gevolgen te voorkomen voor onze economie en miljoenen Amerikaanse gezinnen."

"Republikeinen kunnen niet toestaan dat rechts-extremisme onze natie gijzelt. Generaties lang heeft het Congres beslissingen genomen over uitgaven en inkomsten als onderdeel van het jaarlijkse begrotingsproces, dat momenteel aan de gang is", aldus de verklaring. "Dat is de geschikte plaats om te debatteren en het fiscale plaatje van ons land te bespreken - niet in een gijzelingssituatie waarin extreme MAGA-republikeinen Amerika hun radicale agenda proberen op te leggen."

In een andere brief die in januari aan leden van het Congres werd gestuurd, zei Yellen dat het ministerie van Financiën was begonnen met "buitengewone maatregelen" om een faillissement van de regering te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May