Kanhai: Voorbedachten rade niet bewezen; Essed: oude LP
01 Apr 2023, 00:00
foto
Desi Bouterse wordt kracht toegewenst door zijn aanhang die elke zitting aanwezig is bij de brug van de Wulfinghstraat. De toegang tot het gerechtsgebouw is afgesloten. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Irvin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse in de 8 decemberstrafzaak, heeft in hoger beroep gepleit voor vrijspraak van zijn vijf cliënten. Hij heeft in zijn pleidooi geconcludeerd dat voorbedachten rade niet is bewezen en dat de ex-kolonisator een dikke vinger in de pap had bij "de gebeurtenissen van december 1982". Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, is niet onder de indruk. Hij stelt dat er "weer een oude plaat is afgedraaid" en dat alles nog erop wijst dat Bouterse "damn guilty is". Bouterse maakt zich geen zorgen: hij laat het over aan de "onzichtbare hand".

Kanhai heeft naast Bouterse  ook gepleit voor medeverdachten Stephanus Dendoe, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein. Het pleidooi voor Dendoe besloeg 40 pagina's. Voor de overige drie heeft de raadsman het samengevat tot 10 pagina's. Net als Bouterse wordt 20 jaar gevangenisstraf geëist voor hun betrokkenheid bij de moord op 15 mannen op 8 december 1982.

Raadsman Irvin Kanhai in de zittingszaal.

"We hebben aangegeven dat de voorbedachte rade niet is bewezen," licht Kanhai toe aan het eind van de zitting. "We hebben verder aangegeven wat de positie van Nederland is geweest in het faciliteren van het rekoloniseren van het land. We hebben dat uitgebreid aan het Hof voorgehouden. En we hebben dat 'tezamen en in vereniging' ontzenuwd met getuigenverklaringen." Hij geeft aan dat Nederland betrokken is geweest bij de coup van 1980 en dat "omdat de militairen niet meer in de pas liepen" de ex-kolonisator ook tegencoups en de Binnenlandse Oorlog heeft gefaciliteerd. Nederland heeft dit ook in andere landen gedaan. De 15 mannen zouden helpen met het faciliteren van de zoveelste coup.

Volgens Essed heeft Kanhai geen nieuwe inzichten gepresenteerd. "Een versleten LP, verhaal over coups in de wereld die bedoeld zijn om regime-change teweeg te brengen." Het pleidooi komt erop neer dat de dood van de 15 mannen niet de schuld van Bouterse kan zijn. Essed denkt daar anders over: "Mijn mening is, gebaseerd op mijn kennis van deze strafzaak en het bestuderen van het dossier door strafrechtkundigen die ten aanzien van Bouterse steeds als conclusie hebben getrokken… he is damn guilty!"

Bouterse verlaat gemoedelijk de zitting. Wanneer hem gevraagd wordt of hij iets te vrezen heeft, antwoordt hij: "Eerlijk gezegd, er gebeuren dingen in het leven wat je maar moet overlaten aan de onzichtbare hand." Hij rekent op zijn raadsman: "Meneer Kanhai is een professional. Zaken die daar zijn aangehaald zijn spijkerhard. Dus laten we de toekomst maar afwachten."

De volgende zitting vindt plaats op 30 mei. Dan zal het Openbaar Ministerie reageren op het pleidooi van Kanhai. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam gaat met pensioen en vroeg wat ruimte voor het inwerken van haar opvolger.

U kunt het pleidooi van raadsman Irvin Kanhai hier downloaden.
pdf-icon.gif Pleidooi_Irvin_Kanhai_in_zaak-Bouterse.pdf                
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June