Orkaanseizoen 2023 heeft gemiddeld minder Atlantische stormen
30 Mar, 02:53
foto
Fiona was vorig jaar een grote krachtige categorie 4 orkaan die dood en vernieling heeft gebracht in het Caribisch Gebied.


De Amerikaanse privé-voorspeller AccuWeather verwacht een bijna-gemiddeld tot onder-gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen 2023, dat op 1 juni begint. AccuWeather zei dat het tussen 11 en 15 tropische stormen verwacht, 4 tot 8 orkanen en tussen één en drie grote orkanen in de Atlantische Oceaan, voordat het seizoen eindigt op 30 november.

AccuWeather verwacht dat mogelijk toenemende windschering in het zuiden van de Verenigde Staten en de centrale Atlantische Oceaan, stormen zal veroorzaken die worden aangewakkerd door warmer dan gemiddelde zeeoppervlaktetemperaturen.

"We denken dat El Niño dit seizoen zal stuwen", zegt Dan Kottlowski, hoofdorkaanvoorspeller voor AccuWeather.

Een El Niño ontstaat wanneer gebieden in de oostelijke en centrale Stille Oceaan opwarmen en windrichtingen veranderen, waardoor harde wind in het zuiden van de Verenigde Staten ontstaat die tropische stormen uit elkaar scheurt.

Het orkaanseizoen van 2022 viel onder de vroege voorspellingen en produceerde 14 tropische stormen en acht orkanen, waarvan er vier als groot werden beschouwd met windsnelheden van ten minste 179 km per uur.

Ten minste 160 mensen kwamen om toen orkaan Ian in september en oktober 2022 door Cuba en de Amerikaanse deelstaten Florida, South Carolina, North Carolina en Virginia trok.

Kottlowski merkte op dat zelfs in een jaar waarin minder stormen worden verwacht, mensen tot 160 kilometer landinwaarts zich moeten voorbereiden op tropische stormen. "Het probleem is de Russische roulette die we spelen," zei Kottlowski. "Waar gaat het toeslaan?"

Stijgende wereldwijde temperaturen worden door meteorologen gezien als een oorzaak van intensere stormen en hogere regenval, waardoor de schade en herstelkosten toenemen.

Prognoses voor de voorgaande zeven orkaanseizoenen hebben bovengemiddelde activiteitsniveaus voorspeld.

In 2020 had het Amerikaanse National Hurricane Center geen namen meer voor de stormen en moest het Griekse letters gebruiken, een praktijk die is stopgezet.

Tussen 1990 en 2020 heeft het gemiddelde seizoen 14 tropische stormen gekend, zeven orkanen waarvan er drie als groot worden beschouwd.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March