Organisatie 'Alles Plat' niet ontevreden; ultimatum aan DNA
25 Mar 2023, 00:00
foto
Demonstranten aan de Waterkant. Het Onafhankelijkheidsplein was hermetisch afgesloten met dranghekken en het wemelde van politiemannen en militairen. (Foto's: René Gompers)


De organisatoren van de protestactie 'Alles Plat' zijn niet ontevreden over de actie. Ondanks alle intimidatie waren er toch mensen op de been. Verder waren diverse zaken in de binnenstad in de ochtend gesloten en ook scholen hebben niet optimaal gedraaid. Dit zegt een van de trekkers van de protestactie, Marge Getrouw in gesprek met Starnieuws.

Een belangrijk doel van de actie was om een conceptwet aan te bieden aan De Nationale Assemblee om de Kiesregeling aan te passen. De leiding van De Nationale Assemblee heeft één week de tijd om de conceptwet op de agenda te plaatsen. Getrouw zegt dat er te lang nauwelijks iets is gebeurd met de uitspraak van het Constitutioneel Hof om de Kiesregeling aan te passen. Volgens de tijdlijn werkt De Nationale Assemblee pas in april/mei aan een concept. "Nu is er een concept waaraan gesleuteld kan worden", stelt Getrouw. Het gaat om een model ontwikkeld door de jurist Jennifer van Dijk-Silos.

Politie in vol ornaat bij het Onafhankelijkheidsplein.

Assembleevoorzitter Marinus Bee en vicevoorzitter Dew Sharman hebben in een gesprek met Getrouw en Marcel Oostburg uitgelegd wat de procedure is om een wet op de agenda te krijgen. Er moet ook draagvlak ervoor zijn. Hij stelde de trekkers van de protestactie voor om lobbywerk te verrichten. Er is twee derde meerderheid nodig om de Kiesregeling aan te passen. De wet moet draagvlak hebben om deze erdoor te krijgen.

Getrouw merkt op dat De Nationale Assemblee tot en met 31 maart de tijd heeft om het voorstel in behandeling te nemen. "Het komt ook voor dat een wet in 24 uur wordt doorgedrukt", stelt Getrouw. Volgens haar kan in een week tijd veel werk gedaan worden om een begin te kunnen maken met de behandeling. "Er is ten minste een wetsontwerp", benadrukt ze.

Indien De Nationale Assemblee geen gehoor geeft aan het ultimatum, zullen er andere actiemodellen worden gehanteerd. Wat deze acties inhouden, wordt nog bekendgemaakt. De wijziging van het kiesstelsel moet alle prioriteit krijgen, vinden de trekkers.

Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June