Bee legt procedure wetgeving uit aan organisatie protestactie
23 Mar 2023, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee (rechts) en vicevoorzitter Dew Sharman, in gesprek met de vertegenwoordiging van de protestdemonstratie van vrijdag. (Foto's: DNA)


De leiding van De Nationale Assemblee heeft de vertegenwoordigers van de protestactie van vrijdag uitgelegd dat er nog geen ontwerpwet is over de wijziging van de Kiesregeling. Op grond daarvan kan deze ook niet op de agenda geplaatst worden. Assembleevoorzitter Marinus Bee zegt in gesprek met Starnieuws dat uitgelegd is wat er al gedaan is en welke stappen er verder ondernomen zullen worden. De stappen zijn gepresenteerd aan de trekkers Marge Getrouw en Marcel Oostburg.

Verwacht wordt dat de regering een conceptwet zal indienen, maar De Nationale Assemblee zit ook niet stil. Er is een commissie benoemd die zich ook buigt over deze kwestie. Van 3 tot 7 april wordt een academische week gehouden, waarbij de aanpassing van de Kiesregeling ook aan de orde is. "We werken aan een plan B in geval de regering niet snel genoeg werkt. Dat doen wij uit onze eigen verantwoordelijkheid", legt Bee uit.

Namens de organisatie waren aanwezig Marge Getrouw en Marcel Oostburg.

De Assembleevoorzitter is er ook verbaasd over dat de NDP- en BEP-fractie een spoedvergadering willen over de kieswet. Dit, terwijl er niet eens een concept op tafel ligt. Aan de delegatie van de protestactie is gedetailleerd uitgelegd wat er al gedaan is en wat de vervolgstappen zijn. Tijdens het onderhoud is ook gevraagd om de samenleving op de hoogte te houden van de stand van zaken.

Powerpoint presentatie door de afdeling Juridische Ondersteuning van De Nationale Assemblee.

De bijeenkomst met de Assembleeleiding is als informatief ervaren, zegt een van de trekkers van de protestactie, Maisha Neus, aan Starnieuws. De groep is geïnformeerd over de bijeenkomst. Op de vraag waarom het principieel is voor de organisatie om geen vergunning aan te vragen, zegt Neus dat demonstratie een grondrecht is. De regels van de Organisatie van Amerikaanse Staten zijn duidelijk over democratie en protestdemonstraties. Toen de Surinaamse Politie Bond in actie was, is er ook geen vergunning aangevraagd. De burgerij is toen ook duidelijk gemaakt dat er geen vergunning nodig is en gevraagd is om de actie te ondersteunen.

Neus vindt het pure intimidatie dat vanuit de politie en de veiligheidsdiensten de samenleving wordt opgeroepen om niet deel te nemen aan de demonstratie. "Dit is pure intimidatie vanuit de regering. Men wil ons duwen naar een politiestaat en dat mogen wij niet accepteren".
Advertenties