Wat doen wij met verkeersduivels?
14 Feb 2023, 14:34
foto


Van tijd tot tijd wordt de gemeenschap geïnformeerd over berichten van verkeersduivels die schade aanrichten. Soms is dit beperkt tot materiële schade, zoals een auto die tegen een muur rijdt waarbij er wonderbaarlijk geen slachtoffers zijn. Vaak is het echter met ernstige en/of dodelijke gevolgen. In de berichten is te lezen dat de boosdoeners met hoge snelheden reden, al dan niet onder invloed van alcohol en al dan niet in het bezit waren van een geldig rijbewijs. Los van het onder invloed zijn van alcohol, kunnen verkeersduivels ook onder invloed zijn van (hard)drugs.

Via social media verspreidt de informatie zich nu sneller, vaak ook met beeldmateriaal. De vraag is wat doen de verkeerspolitie en de minister van Justitie en Politie?  Voorheen werd de gemeenschap publiekelijk onderwezen in verkeersveiligheid en fatsoen. Momenteel laat de politievoorlichting te weinig van zich horen, waardoor het lijkt alsof de verkeersduivels hun gang kunnen gaan. De minister van Justitie en Politie profileert zich te zwak op het gebied van verkeersveiligheid. Er worden geen signalen gegeven van wat er gebeurt als iemand zonder rijbewijs en/of dronken achter het stuur stapt en een verkeersongeval veroorzaakt. Hetzelfde geldt trouwens voor iemand die met rijbewijs en zonder invloed van drank te hard rijdt en een ongeluk veroorzaakt.

Een deel van de oplossing zijn gevangenisstraffen voor verkeersduivels die een ernstig ongeval hebben veroorzaakt en taakstraffen voor mensen die roekeloos rijgedrag hebben vertoond (de verkeersduiveltjes). Verder moeten alle overtreders worden verplicht een training defensive driving te volgen, op eigen kosten. Zij die onderricht zijn in defensive driving vertonen over het algemeen een verantwoordelijker verkeersgedrag. 

De vijf principes van een defensive driver zijn:
• Kennis hebben van technieken van veilig rijden.
• Alert zijn voor zowel de verkeerssituatie als wel de eigen mentale en fysieke conditie (bijvoorbeeld niet onder invloed van alcohol/drugs of vermoeid achter het stuur plaatsnemen).
• Voorzienigheid door in te spelen op gevaarlijke wegsituaties die zich kunnen voordoen.
• Beoordeling van wegsituaties. Als een andere bestuurder in een moeilijke situatie is, verleen dan voorrang.
• Skills door het voertuig volledig onder controle te hebben en weten hoe dit te besturen.

Verkeersovertreders die ernstige ongelukken hebben veroorzaakt zouden slechts opnieuw aan het verkeer mogen deelnemen als zij een defensive driving certificaat hebben behaald. Daarnaast moeten de autoriteiten duidelijk aangeven wat de consequenties zijn voor het veroorzaken van ernstige verkeersongevallen door onverantwoordelijk rijden.

Rudi van Kanten
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May